info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tuffa tider men här slås orderrekord: "Vill anställa fler snickare"

Det är tufft för många inom bygg, men samtidigt finns det företag som vill utöka och anställa fler snickare.
– Det är positivt och kul. Jag är inte rädd att förlora jobbet, säger snickaren Alvin Lundmark, på Zengun Group AB.

Snickaren Alvin Lundmark tycker att det är kul att jobba på ett företag, där projekten rullar in. Foto: Privat och Mostphotos

Lågkonjunkturen står för dörren, kalla vindar blåser på bygget. Bostadsbyggandet går nedåt och byggföretagen säger upp medarbetareMen det finns också de byggföretag som det går bra för. Ett av dem är Zengun Group AB.

Byggföretaget har ökat sin nettoomsättning och rörelseresultat under det tredje kvartalet.
Orderstocken har vuxit med 1407 miljoner kronor jämfört med samma period förra året, vilket är den största orderstocken någonsin för företaget. Även orderingången har ökat kraftigt.

Vad är förklaringen till att det går så bra för er?
– Vi har en bra orderbok, långa och stora projekt som tuffar på under många år och vi bygger väldigt få bostäder, säger Mick Salonen Högberg, vd på Zengun Group AB.

Zengun Group AB har riktat in sig på kommersiella projekt samt samhällsfastigheter som skolor, vård och omsorgsboenden. Just nu bygger företaget ett stort projekt i centrala Stockholm, kvarteret Hästen 21, som omfattar kontor och handel.

– Det är just sådana projekt som vi har nischat in oss på och bygger mycket av, säger Mick Salonen Högberg.

Mick Salonen Högberg, vd på Zengun.

Byggföretaget som har verksamhet i Stockholm, Västerås och Uppsala, har idag 164 anställda, varav 23 yrkesarbetare. Företaget skulle kunna växa ytterligare.

– Vi är intresserade att anställa fler snickare, men vi vill ha duktiga snickare med yrkesbevis och de är svåra att få tag på, säger Mick Salonen Högberg, själv snickare i grunden.

En av de anställda är snickaren Alvin Lundmark som jobbar på projekt Kvarteret Hästen. Alvin har jobbat fem år på företaget och gillar medvinden.
– I grund och botten handlar det om att vi levererar bra jobb. Vi jobbar länge med projekten. På det här projektet ska vi vara i fyra år, så jag är inte rädd att förlora jobbet som det ser ut just nu, säger Alvin.

Han jämför med kompisar som jobbar på mindre byggföretag, som tydligt har känt av nedgången inom branschen.

– Främst de som jobbar åt privatkunder. Räntan sticker i höjden och privatpersoner har inte råd att renovera badrummet eller fixa altanen, berättar Alvin.

Enligt arbetsgivarorganisationen Byggföretagens senaste konjunkturrapport kommer de totala bygginvesteringar att minska med tio procent under 2023.

Hur ser det ut för er nästa år?
– Vi har en bra orderstock, men vi behöver alltid fylla på med nya projekt. Vi kommer med säkerhet  att se en annan marknad under 2023, säger Mick Salonen Högberg.

Fakta/Byggkonjunktur
  • Varselstatistik från Arbetsförmedlingen visar en kraftig ökning av antalet varsel inom byggverksamheten. 522 personer varslades om uppsägning i oktober i år, jämfört med 241 personer vid samma tid. 2021.
  • Totalt påbörjades 60 000 bostäder under 2022, enligt siffror från Boverket, jämfört med 71750 under 2021. Prognosen är att det ska byggas 45 000 bostäder under 2023.
Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tuffa tider men här slås orderrekord: "Vill anställa fler snickare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig