info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Varsel väntar hos storbyggare – kan bli ännu värre

Företaget driver flera bostadsprojekt över hela landet. Flera av dem i Stockholm. Men nu pågår förhandlingar om uppsägningar på Lindbäcks Bygg.

Lindbäck har bland annat flera nybyggnationer i Stockholm på sin cv. Nu väntar tuffare tider. Foto: Lindbäck (press)

De sämre tiderna börjar nu slå rejält mot byggbranschen. Något som fått Lindbäcks Bygg i Piteå att se över verksamheten. Den ska nu anpassas till nya hårdare tider. Orsaken är att de får in för få uppdrag från beställarna.

– Det är inte en inbromsning i byggsektorn, det är en tvärbromsning på väg. När beställarna avvaktar och avvaktar så måste vi till slut agera, säger Mikael Brandt, vd för Lindbäcks Bygg.

Läs också Raset för bostäder – så går det med jobben

Mikael Brandt, vd för Lindbäcks Bygg.

Signalerna från beställarna handlar om att material- och energikostnaderna är för höga och att de har blivit väldigt försiktiga när det gäller byggstarter.

– Vi är tyvärr inte ensamma om att ha det så nu. Byggbranschen kräver mycket kapital i form av investeringar och när de uteblir så blir det inga byggprojekt. Jag hoppas för hela byggbranschens del att hela allmännyttan sätter i gång och bygger.

Lindbäcks Bygg är ett slags hybridföretag då de dels har en fabrik där de bygger prefabricerade hus, dels är en byggentreprenör där de uppför bostadskvarter runt om i landet. I ett första steg så kommer det bli nerdragningar på företagets husfabrik som idag har 530 anställda. Hur många som kommer att få gå är inte klart ännu då det pågår förhandlingar med facket.

– Vi har inte kommit fram till någon siffra ännu, men jag kan säga att det är betydande neddragningar.

Betydande låter som rätt många. Vad kan det handla om?

– Jag kan inte säga det ännu. Det tar några veckor till innan vi vet.

De byggprojekt som Lindbäcks Bygg har runt om i landet kommer att fortsätta. Men i takt med att de blir klara så väntar eventuellt en ny varselvåg. Företaget har både egna anställda och inhyrda yrkesarbetare på de här projekten.

– Varsel för yrkesarbetarna ute på projekten kommer att komma i nästa steg. Jag hoppas vi ska fylla igen luckorna men just nu är jag ganska pessimistisk.

Mikael Brandt ser heller ingen förbättring i närtid.

– Många tror att det här är en kort nedgång, men jag är mer dyster. Vi är på väg ner i en ganska kraftig konjunkturnedgång, en recession kan jag säga. Nästan allt pekar åt fel håll just nu.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Varsel väntar hos storbyggare – kan bli ännu värre

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig