info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet V33

Trä växer inom bygg – ny jättefabrik snart klar

Nu börjar trä på allvar ta upp kampen med betong i byggbranschen.

– Vi märker tydligt att det växer, säger Thomas Persson, teknisk chef för Gruvöns sågverk i Grums, där man bygger en ny stor fabrik för korslimmat trä.

"Överlag ser vi ett ökat intresse för att bygga just i trä", säger Thomas Persson. Foto: Colourbox/Stora Enso

Den svenska limträbranschen har slagit försäljningsrekord flera år i rad. Enligt branschorganisationen Svenskt Trä sålde limträproducenterna sammanlagt drygt 85 000 kubikmeter limträ förra året, vilket kan jämföras med cirka 77 000 kubikmeter år 2016.

Under 2018 har försäljningsökningen varit på 2 procent det första halvåret.

Läs också USA öppnar dörren för asbest

− Den ökade efterfrågan vi sett de senaste åren är ingen tillfällighet, utan resultatet av ett paradigmskifte i byggbranschen, säger Johan Fröbel, som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.

Korslimmat trä byggs upp med en annan teknik, där man växlar fiberriktningen mellan varje träskikt. Resultatet blir ett tåligt byggblock i massivt trä. Thomas Persson, teknisk chef för Gruvöns sågverk på Stora Enso, berättar att man just nu bygger en fabrik för att framställa korslimmat trä. Produktionen i Grums i Värmland inleds under första kvartalet 2019.

– När fabriken är fullt utbyggd räknar vi med att producera 100 000 kubikmeter korslimmat trä per år, säger han.

Och de stora volymerna har sin förklaring.

– Vi märker tydligt att det här växer. Överlag ser vi ett ökat intresse för att bygga just i trä. Det har med klimatsmarta lösningar att göra. Det är helt enkelt mer miljövänligt att bygga i trä. Det bidrar till en positiv koldioxidbalans, säger han.

Läs också Hantverk - i åtta våningar

Thomas Persson framhåller också att byggtiden blir kortare med byggblock i trä, eftersom de kommer klara från fabriken.

– Det är egentligen bara att lyfta dit dem och montera fast dem. Det är en snabb montagetid jämfört med att bygga i betong.

På själva bygget finns också fördelar med att hantera trä.

– Du får en tystare arbetsplats. När du bygger i betong och stål så har du mycket buller, med maskiner som måste hantera det. Men de här blocken hanterar du med kran och handverktyg.

Den nya fabriken i Grums kommer att använda virke från skogar i Värmland och Dalsland i närområdet. Trät bearbetas i det närliggande sågverket. När blocken sedan är färdiga levereras de till byggen i Sverige, Europa och Australien.

Läs också ”Bryt byggandets betongtänkande”

Thomas Persson tror att det finns stora möjligheter att utveckla konceptet med träelement vid byggnation ytterligare.

– Hela branschen måste hjälpas åt med nya lösningar. Vi jobbar mycket med att bidra till att ställa om till ett hållbart byggande och kunna ersätta så mycket fossila material som möjligt, säger han.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V35-36 desktop