info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tomgång för byggsektorn – få husbyggare vill anställa

Byggandet kommer minska de kommande tre månaderna. Och husbyggarna har inga planer på att börja anställa.

Byggbranschen tvekar när det gäller konjunkturen. På kort sikt kan det även bli en tillbakagång enligt dagens barometer från Konjunkturinstitutet. Foto: Mostphotos/Leif Ingvarson

Dagens månadsbarometer från Konjunkturinstitutet visar att den så kallade konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg med 1,2 enheter i mars. Från 95,4 i februari till 96,6 nu i mars. Ett värde på 100 motsvarar en normal byggtakt. Det innebär att branschen, trots uppgången, fortsätter att ligga något under normal aktivitet.

Dessvärre finns det inget riktigt lyft i sikte. I alla fall inte på kort sikt. Under de tre närmaste månaderna förväntas byggande till och med minska en del. Det beror främst att husbyggarna är mer negativa. Enligt dem har orderstockarna blivit mindre de senaste månaderna och det är en trend som husbyggarna tror kommer att fortsätta. Byggbolagen som är inriktade mot bostadsbyggande rapporterar också att antalet anställda minskat och att den nedgången kommer att fortsätta.

Läs också Så stor är arbetslösheten bland Byggnads medlemmar: "Väsentligt högre"

Men det finns även positiva signaler. Byggbolag som är aktiva inom anläggning ser ljusare på framtiden och det gäller både antalet jobb och viljan att nyanställda. Men trots det är bristen på nya anläggningsprojekt fortfarande det största hindret för ökat byggande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tomgång för byggsektorn – få husbyggare vill anställa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig