Test: Här är bästa käket på macken – enligt byggnadsarbetarna
Fyra stora kedjor. En lunch på varje. Att käka på macken har blivit ett allt enklare alternativ för byggnadsarbetare i farten, men vilken kedja har egentligen bäst krubb? Generellt fanns det mer att önska enligt testpatrullen. ”Det saknas lite kärlek”, säger kylmontören Joacim Duhs.
Uppdraget var enkelt. Sväng in med firmabilen och ta en lunch på de ledande bensinmackskedjorna OKQ8, Circle K, Preem och Shell. Käka, smaka och drick valfritt från menyn för cirka 150 pix. Självklart med en fika på det. Återkom med betyg på allt från smak till service.
Uppdraget gick till Joacim Duhs och Fabian Segersten. Båda jobbar som kylmontörer på Francks Kylindustri i Stockholm. Första lunchen, på Circle K, tog de tillsammans. Följande dagar åkte de ensamma till olika mackar.
De gastronomiska höjderna var få under testet. I stället har de två montörerna en hel del synpunkter på själva maten och hur den serverades. På Preem fick Fabian ingen lingonsylt till köttbullarna, utan ketchup. En besvikelse.
– Det hade varit nice med lingonsylt.
Okej kaffe
Och kollegan Joacim, som faktiskt tidigare arbetat som kock i tio år, tog en kebabpizza som han inte alls var nöjd med. Även det var på Preem.
– Den var alldeles för degig och det var typ bara några kebabbitar och tre peperoni. De hade kunnat lägga på lite fler saker så hade man kunnat kalla det för kebabpizza på riktigt.
Joacim har även synpunkter på lunchmackan han tog på Shell, en focaccia med salami och brie. ”Det var mest bröd”. Dessutom var inte kaffet på Shell någon fullträff. Det var drickbart, men inte mer än så.
– Överlag så smakade kaffet ändå okej på alla ställen, bättre än på firman, säger Fabian och skrattar.
”Bästa jag åt”
Bäst i test då. Ja, det var OKQ8.
– Kebabrullen jag tog var riktigt god, det var det bästa jag åt under hela testet. Och på den macken fanns det även gott om sittplatser. Sedan var servicen bäst där, säger Fabian Segersten.
Även kollegan Joacim Duhs håller OKQ8 högst.
– Jag var mest nöjd på OK om man ser till helheten, men godast mat hade de på Circle K.
Även där var det kebab på menyn.
– Kebaben var god. Smakade bättre än på många kebabställen jag ätit, säger Joacim Duhs.
Och kaffet på maten, vilken mack var bäst där?
– Det blir nog OK där också, säger Fabian.
En sak som de två kylmontörerna råkade ut för flera gånger under testet var att mackarna hade rätter på menyn som inte gick att beställa. Det gällde till exempel Shell som inte hade vare sig hamburgare eller de korvar som Fabian ville peta in i tunnbrödsrullen. Han skulle även önska att det fanns möjlighet att köpa lite matiga sallader.
Något annat som de saknade var ordentliga sittplatser. En lunch är förutom mat en stund för vila och koppla bort jobbet. Därför försökte montörerna sitta inne på mackarna och äta.
– Alternativet är att sitta i bilen, men det är skönt att kunna sätta sig och äta vid ett bord om man har tid, säger Fabian.
– Det där kan nog skilja sig beroende på exakt vilken mack man besöker. En del satsar lite mer på sittplatser. På till exempel Circle K fick vi stå och äta. På Shell var det fint och där var det en snubbe som gick och plockade och frågade om jag ville ha något. Där var det trevligt att äta, säger Joacim.
De 150 kronorna räcker till en buffé på många restauranger. Att jämföra käket på mackarna med maten på ”riktiga” restauranger går inte, tycker Joacim.
– Det är en helt annan grej. På en lunchrestaurang får jag en rejäl portion för samma peng. Om jag går och käkar en pizza får jag en rejäl pizza med bröd och sallad.
Det är en annan nivå, mackarna är inte i närheten. Jag kände mig lite dum när jag käkade kebabpizzan på macken när det låg en pizzeria typ vägg i vägg, säger Joacim.
Vad saknar du när det gäller maten?
– Det fattas lite kärlek. Jag förstår att de har färdiga rätter som de bara stoppar rätt in i ugnen, men jag tycker att de kan piffa upp dem lite. Det kan räcka med en citronklyfta, lite tomat eller ett salladsblad. Det gör mycket för upplevelsen.
Jag kände mig lite dum när jag käkade kebabpizzan på macken när det låg en pizzeria typ vägg i vägg.
”Får bli korv”
Kollegan Fabian är lite mer positiv även om han också skulle välja en lunchrestaurang i första hand.
– Maten är ändå helt okej på mackarna. Det som är bra är att de ligger tätt, så då blir det enkelt att svänga in och äta.
Men för den tidigare kocken Joacim är slutbetyget hårt. Han kommer att välja bort mackarna om han inte jobbar ”någon konstig tid på dygnet” så att macken är det enda alternativet. Men även vid ett sådant besök skulle han välja mat med omsorg.
– Då får det bli korv. Det är det de kan.
Se Byggnadsarbetarens alla tester här:
www.byggnadsarbetaren.se/tester