info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Takläggaren och MMA-stjärnan Sahil får stanna: ”Det känns fantastiskt”

Han hotades av utvisning till Afghanistan. Trots att han har fast jobb som takläggare, nybildad familj och ett nytt liv i Sverige. Beslutet om arbetstillstånd gör att familjen inte behöver splittras.

Takläggaren och MMA-stjärnan Sahil Siraj har fått arbetstillstånd i Sverige. Foto: Privat

Sahil Siraj arbetar på Göteborgsföretaget Götalands tak, plåt & måleriservice. Han är fast anställd och han stortrivs med arbetet som takläggare. Privat lever han tillsammans med hustrun Felicia Siraj och de har tillsammans dottern Medina. På fritiden ägnar han en hel del tid åt MMA. För ett år sedan vann Sahil prestigematchen mot Simen Raa Stordrange i en tv-sänd gala i Lisebergshallen.

Men under förra hösten fick familjen ett mardrömsbesked från Migrationsverket. Sahil fick avslag på sin asylansökan och han skulle skickas tillbaka till Afghanistan. Ett beslut som Sahil tyckte var helt orimligt.

– Sätt mig i fängelse, gör vad ni vill. Men tvinga mig inte att lämna min dotter, sa han då till Byggnadsarbetaren.

Utvisningsbeslutet av Sahil uppmärksammades i flera medier. Något som ledde till att familjen kontaktades av ett par advokater som erbjöd sig att hjälpa till kostnadsfritt.

– De pushade oss att skicka in en arbetsansökan. De trodde att chansen att han skulle få stanna via ett arbetstillstånd var liten, men tyckte ändå att vi skulle göra att försök, berättar Felicia Siraj.

Och nu, två månader senare, har beslutet kommit. Sahil har fått ett arbetstillstånd på två år. Ett tillstånd som det finns möjlighet att förlänga senare.

– Det känns verkligen bra, helt fantastiskt och nu kan vi som familj äntligen börja planera vår framtid, säger en mycket glad Sahil och fortsätter:

– Jag vill tacka alla, min familj, vänner och alla andra som hjälpt till.

Sahil tvingades lämna Afghanistan 2012. Han har tidigare berättat för Byggnadsarbetaren att han ägnade sig åt thaiboxning på hög nivå i sitt förra hemland. Under en match blev hans motståndare så svårt skadad att han senare avled. Sahil ansågs inte medvetet ha orsakat dödsfallet, men fick ändå problem. Familjen till motståndaren, som hade kriminella kopplingar, ansåg att Sahil hade skadat honom avsiktligt och började hota Sahil och hans närstående. Hoten blev allt grövre och Sahil tvingades då lämna Afghanistan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Takläggaren och MMA-stjärnan Sahil får stanna: ”Det känns fantastiskt”