info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ta med barnen till bygget – okej eller inte?

Barn på bygget för att få ihop familjepusslet kan man se här och var – men vad gäller egentligen? Byggnadsarbetaren reder ut.

Finns det något läge då jag får ta med kidsen på byggarbetsplatsen? Foto: Mostphotos

Ulf Kvarnström, du är arbetsmiljöansvarig på Byggnads. Vad säger du om att ta med barn till jobbet?

– Vi förstår problemen med sjuka barn och planeringsdagar i skolan, men inne på bygget är det arbetsmiljölagen och byggarbetsmiljösamordnaren för utförandet, Bas-U, som styr och barn under 15 år får över huvud taget inte vistas där – inte ens om de åker med en förälder i en maskin.

Läs också Byggnads svar på Gretas vädjan till facken

Vad säger lagen?

– Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som krävs för att skydda de anställda, men de reglerna utökas i praktiken till att gälla alla. Den som råder över arbetsstället sätter upp regler för att inte heller allmänheten ska skadas. Byggherren och arbetsgivaren har skyldighet att förhindra att arbetstagare och andra skadas, enligt föreskrifterna för bygg- och anläggningsarbete. De ska vidta skyddsåtgärder.

– Därför får ingen som inte har tillträde komma in på en byggarbetsplats och då kan man inte ta med barn, säger han.

Vilken är förklaringen?

– Om det finns någon form av olycksrisk är det förbjudet för barn att vara där ­– och det sker ungefär 3 500 olyckor på byggarbetsplatser varje år. I förra veckan var det till exempel en bergtruck som föll i vattnet och föraren drunknade. Det står också tydligt på skyltar på alla byggarbetsplatser. Det är en bild på ett barn med ett stort kryss över och texten ”Överträdelse beivras”.

– För övrigt står barn utanför alla försäkringar. Det är bara de anställda på bygget som omfattas.

Finns det några undantag?

– Nej, inte för barn under 15 år. Men den som är mellan 15 och 18 år, och går i ett yrkesprogram och gör praktik under handledning får vistas där. En skolelev i gymnasieutbildning får även vara med i maskin om det handlar om att lära sig yrket.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ta med barnen till bygget – okej eller inte?