info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Byggnads svar på Gretas vädjan till facken

Klimataktivisten Greta Thunberg har uppmanat alla fackförbund att utlysa strejk den 27 september.
- Vi driver gärna på den gröna omställningen, men vi är väldigt varsamma med att använda vårt starkaste konfliktvapen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

- Har man möjlighet så är det inget fel att gå ut och visa sitt stöd för klimatet den 27 september, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Mostphotos

Under det senaste året har Greta Thunberg fredagsstrejkat för klimatet tillsammans med miljontals andra skolbarn över hela världen. Nu har hon konstaterat att det inte hjälpt så mycket och har därför vänt sig till vuxenvärlden och vädjat till de fackliga organisationerna att ansluta sig till kampen för klimatet genom att utlysa strejk den 27 september.

”Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen.”

Läs också Nu kommer klimatsmarta byggkläderna: ”Första miljödeklarerade plaggen”

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, ser också att det finns ett stort engagemang i klimatfrågan – inte minst bland förbundets unga medlemmar.

– Det är vi byggnadsarbetare som bygger landet med våra händer. Vi är i högsta grad delaktiga i samhällsutvecklingen och ska göra vårt yttersta för att driva på för en grön omställning – men vi ska vara varsamma med att använda strejk, vårt starkaste konfliktvapen, säger han.

Många byggnadsarbetare bidrar till en mera miljövänlig värld när de till exempel bygger nya, mer energieffektiva byggnader.

– Vi måste alla bidra till att klimatmålen i Parisavtalet nås, men klimatomställningen måste göras mera rättvis. De som släpper ut mest ska betala mest.

Den som vill be sin arbetsgivare om ledigt för att delta i Greta Thunbergs manifestation i september får stöd av Byggnads.

Läs också Därför älskar snickarna att bygga trähus

-Om man har möjlighet är det inget fel att visa sitt stöd för klimatet, säger Johan Lindholm.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC