info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svenska och byggskola ska ge plåtslagarjobb

Många invandrare har svårt att få ett arbete i Sverige, samtidigt som det är brist i vissa byggyrken. Ett nytt projekt har startat i Örebro där invandrare får lära sig svenska, samtidigt som de utbildas till plåtslagare.

En av dem som går utbildningen är Marouane Loudani som för fem månader sedan kom från Marocko. Han har varit arbetslös sedan dess, men började under onsdagen i projektet där han får yrkesutbildning, parallellt med att han studerar svenska.
-Jag hoppas att jag blir plåtslagare inom ett år och kan arbeta och ta ansvar för min familj, säger han till SVTs Tvärsnytt.
Plåtslagare är ett bristyrke så han har stora förhoppningar om att kunna förverkliga sin önskan och han kommer direkt ut i byggverkligheten. Yrkesutbildningen är förlagd till Lillåns Bleck & Plåt.

Arbetsförmedlingen ser detta projekt som ett sätt att dels råda bot på en arbetskraftsbrist, dels som ett sätt att ge invandrare en chans att komma ut på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är dubbelt så hög bland dem som är födda utomlands, jämfört med dem som är födda i Sverige.
– Under en tid har vi funderat på hur vi dels kan underlätta integrationen när nya svenskar kommer till Sverige och dels säkerställa arbetskraftsförsörjningen där det rått brist på arbetskraft, säger Annika Lyttbacka. Hon är chef för arbetsförmedlingen i Örebro, som är en av dem som står bakom projektet. Arbetsförmedlingen finansierar yrkesutbildningen och eleverna får samtidigt utbildning i svenska.
-De läser en riktad svenska, en svenska som man kan använda på jobbet, säger Annika Lyttbacka. Hon berättar att man såg det som viktigt att yrkesutbildningen är förlagd till företag. Nu ska totalt tolv plåtslagare utbildas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svenska och byggskola ska ge plåtslagarjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig