info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stresstålig elev vann Yrkes-SM i plåtslageri

Stresstålig och noggrann. Det var egenskaper som avgjorde när Robin Olsson, 19 år, vann Yrkes-SM i plåtslageri.

Robin Olsson vann sin guldmedalj då Yrkes-SM som avgjordes i Umeå i fredags. Totalt tävlade 152 elever i 26 olika yrken. Cirka 15 000 besökare var på plats. Robin går i sista terminen på Kista gymnasium med inriktning för att bli byggnadsplåtslagare.

Hur känns det?
-Helt fantastiskt. Jag känner mig stolt men har knappt hunnit smälta det.

Vad gjorde att du vann?
– Skicklighet antar jag. Juryn tyckte att jag var stresstålig, noggrann och snabb. Det var ju en jättestressig tävling, man har lite halvpanik, det är fullt med folk och fotografer. Många låser sig när det är så stressigt, men jag lyckades fokusera på jobbet..

Vad gör att du kan hålla dig lugn?
-Kanske min personlighet, jag är ganska lugn och när jag väl börjar med något och lägger ner min tid och själ, då kan jag verkligen fokusera.

Är stresstålighet en bra egenskap just för plåtslagare?
-Jag tror det är en bra egenskap i alla yrken. Att man kan ta ett steg tillbaka om inte allt går som planerat. Det går alltid att hitta lösningar.

Vad oroade du dig mest för inför tävlingen?
– Inte så mycket faktiskt. Men det var en ny sak i tävlingen i år, med nya moment. Vi använde inga ritningar utan fick komma på lösningar själva. Vi fick i förväg ett fiktivt kundmeddelande med arbetsorder via SMS och skulle sedan lösa uppgiften på plats, efter anvisningar från kunden.

Vad skulle ni lösa?
-Vi skulle täta runt ett rör som stack upp ur ett tak. Kravet var att få det tätt och snyggt.

Vad var svårast?
-Att det var tight med tid, vi hade bara sex timmar på oss. Mitt knep var att lyssna på musik i hörlurar. Men idag kommer jag inte ens ihåg vilken radiokanal jag lyssnade på. Jag bara körde.

Vad vann du?
-Förutom guldmedalj och vandringspokal fick klassen ett resestipendium på
10 000 kronor. Jag vann 5 000 kronor till mig själv, samt arbetskläder och verktyg.

Vad kommer vinsten att betyda för ditt jobb?
-Mycket, tror jag. Jag har fått ganska många jobberbjudanden redan nu. Detta är något riktigt bra att sätta upp på cv´t.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stresstålig elev vann Yrkes-SM i plåtslageri

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig