info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×260 v47,48

Ställningsbolag fälls för annons – "Bänk till din fru" på köpet

Reklamen var könsdiskriminerande. Det menar Reklamombudsmannen som nu fällt Bromöllaföretaget Unihak efter en annons på Instagram.  

Unihak säljer byggställningar till bland annat byggbranschen över hela Skandinavien. Och det var när de gjorde reklam för ställningar på Instagram som en person anmälde företaget till Reklamombudsmannen. Anmälaren menade att annonsen var könsdiskriminerande.

Inlägget på Instagram bestod av flera bilder. På en var det reklam för en modulställning med tillhörande bildtext ”Sommarkampanj på Uniring modulställning”. På en bild intill var det en träbänk med en grå fäll och en vas. Till den bilden fanns texten ”Köp nu och få samtidigt en trallbänk till din fru utan extra kostnad!”

Unihak har som ett svar på anmälan skickat in en skrivelse till Reklamombudsmannen. Företaget menar att det inte med vilja varit könsdiskriminerande då de inte står för den typen av värderingar. Utan syftet med annonsen var att alla som köpte en modulställning, oavsett om det var en man eller en kvinna, skulle få trallbänken utan kostnad. Unihak skriver också att så fort läsare började reagera på texten i annonsen – ”till din fru” – så ändrades den skrivningen omedelbart.

I Reklamombudsmannens fällning av reklamen skriver man att korrigeringen av annonsen var ”önskvärd” men att det inte räcker för att klara sig undan en fällning.

Reklamombudsmannen skriver att reklamen ”förmedlar intrycket att de marknadsförda byggnadsställningarna främst är för män och inte för kvinnor vilket förmedlar en stereotyp bild av att män köper byggartiklar och att kvinnor passivt tar emot en bänk av sin man. Reklamombudsmannen finner att den stereotypa bilden av kvinnor är nedvärderande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskriminerande”.

Annons
Bluebeam 250×600 v46-49

Du läser: Ställningsbolag fälls för annons – "Bänk till din fru" på köpet