info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snöbrist – så fixar plåtslagarna jobb ändå

Det är snöfattigt i år, vilket innebär att det är dåligt med takskottning för plåtslagarna. En arbetsuppgift som brukar bidra med massor av arbetstimmar och ett bra tillskott till kassan.

Plåtslagaren Patric Norrbom på Gefle Plåt har haft en lugn snöskottarvinter. Något som tvingat honom att tidigarelägga en del av vårens projekt. Foto: Mostphoto/Privat

Vid den här tiden på året brukar plåtslagarna byta ut plåtsax och gummiklubba mot en skyffel och visselpipa för att hålla hustaken rena från snö. Men i år har takskottandet uteblivit i stora delar av landet. Orsaken är den milda vintern.

Patric Norrbom är plåtslagare på Gefle Plåt i det vanliga fall snösäkra Gävle. Han brukar skotta snö under ett par månader varje vinter, men i år har han ännu inte tagit fram skyffeln.

Läs också Världens största hjullastare – starkast i gruvan

– Jag hankar mig fram med småjobb. Sedan tar jag kontakt med kunder och försöker tidigarelägga projekt som egentligen skulle dra igång till våren, säger Patric Norrbom.

När det gäller snöröjningen har han ansvar för ett antal fastigheter i stan. Byggnader som han själv åker runt och inspekterar. Men i år är de helt snöfria, något som gör att en viktig inkomstkälla försvinner.

– Det är klart att det blir lite mer strul och att affärerna påverkas, men jag klarar mig. Sedan finns det få plåtslagare här i Gävle och de stora plåtföretagen behöver alltid folk. Jag kan hoppa in där under ett par veckor om det kniper.

Några mil söder om Gävle, i Uppsala, finns plåtföretaget CFS Plåtslageri. Jenny Forsgren är delägare och hon märker tydligt av den varma vintern. I normala fall skulle de nu haft fullt upp med att rensa bort snö från hustak och sysselsatt såväl anställda som extrapersonal.

– Hittills den här säsongen så har vi inte skottat någonting och vi brukar försörja oss på snöskottning under vintern.

Och det är inte helt lätt att hitta ersättningsjobb. Visserligen tillåter vädret att det till viss del går att fortsätta att arbeta med vanliga plåtarbeten. Men varje år under snöskottarperioden planeras det in färre med projekt. Aktiviteten är inte lika hög som vanligt. För CFS Plåtslageri visar det sig genom att de har byggprojekt som tagit paus på grund av att alla förväntade sig att det skulle vara full vinter.

Hur gör ni för att sysselsätta de anställda?

– Alla har haft att göra än så länge. Eftersom det varit milt och kommit mycket regn har vi fått in en del takläckor.

Och precis som på Gefle Plåt har man på CFS Plåtslageri försökt tidigarelägga en del jobb för att hålla alla sysselsatta. En normal vinter brukar snöskottningen ge jobb till de egna anställda och ett antal extraanställda. Arbetstimmar som nu försvinner bort.

– Vi tappar intäkter på det här vädret. Vi hade haft mer om vi haft snöskottningen, säger Jenny Forsgren.

Cenneth Niklasson cn@byggarb.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snöbrist – så fixar plåtslagarna jobb ändå