info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombuden om varslet: "Mycket som går under radarn"

Faror och dumpning av villkor är vardag på många platser i byggbranschen. Därför är det viktigt att ta strid för bättre villkor, tycker två skyddsombud efter strejkvarslet igår.

Skyddsombudet Karl Paine till vänster jobbar på en arbetsplats som varslats om strejk. Till höger skyddsombudet Marcus Gröndal. Foto: Byggnads/Privat

Frågor om arbetsmiljö och arbetslivskriminalitet har hamnat högst på dagordningen i och med gårdagens varsel om strejk. Vi frågade två skyddsombud vad de tycker om varslet.

Karl Paine är snickare och skyddsombud på Peab i Växjö.  Hans arbetsplats kommer att beröras om varslet träder i kraft och det blir en strejk.

Läs också EXTRA: Byggnads varslar om strejk – 1 400 på bygget berörs

Är det rätt av Byggnads att varsla om strejk för en fråga som arbetsmiljö och ordning och reda?
­
– Ja det är det enda rätta. Man driver ju frågan om de regionala skyddsombudens rätt att komma ut på arbetsplatser där det inte finns medlemmar i facket. De är en viktig resurs för den svenska arbetsmarknaden, särskilt med tanke på alla nedskärningar på Arbetsmiljöverket, det är färre inspektörer ute nu än för tio år sedan. Skyddsronderna som de regionala skyddsombuden gör är en superviktig del av arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna. Särskilt på ställen där det inte finns medlemmar. Det är oftast där som avtalen inte följs. Där snedvrids konkurrensen, löner och villkor dumpas.

Har du sett misstänkt fusk vad beträffar arbetsmiljö och säkerhet på någon arbetsplats där du jobbat?

–  På arbetsplatserna där jag är skyddsombud säger jag alltid till om jag ser något farligt. Ofta har jag fått springa ut på tak när det kommit något stomgäng som ska montera och oftast är det folk från andra länder och jag får på knackig engelska förklara att jag måste stoppa bygget om ni fortsätter så här, utan skydd. Det värsta är när man ser hur folk utnyttjas med f-skattsedlar, med löner på 30 kronor i timmen på grund av att de fått betala tillbaka pengar, för pensioner, traktamenten, boende med mera. Man känner en stor maktlöshet att det förekommer. Jag har sett det här på våra byggen och anmält varje gång. Det gör mig verkligen ledsen att veta att det finns företag som utnyttjar arbetare på det här sättet och samtidigt är det svårt att komma åt dem.

Vilket av kraven i avtalsrörelsen tycker du är viktigast?
–  Jag tycker att alla Byggnads hjärtefrågor, från de regionala skyddsombuden, till bättre kontroller mot fuskande företag, är helt självklara och bara borde gå att klubba igenom.

Varför är de viktiga för dig?
– Tyvärr är villkorsdumpning en vardag för oss ute på byggena. Alla frågorna är viktiga. Sammantaget innebär de viktiga förbättringar. Frågorna om ordning och reda och bra arbetsmiljö är också mina hjärtefrågor. Det var de som en gång fick mig att engagera mig fackligt och jag vet att de är viktiga för många av mina arbetskamrater.

Läs också HELA LISTAN – byggen som kan tas ut i strejk

Marcus Gröndal, snickare och huvudskyddsombud på KM Bygg Östersund.  

Är det rätt av Byggnads att varsla om strejk för en sådan fråga som arbetsmiljö och ordning och reda?
– ­Ja det är viktigt för att få igenom det vi vill. Det är lättare om man strejkar.

Har du sett misstänkt fusk vad beträffar arbetsmiljö och säkerhet på någon arbetsplats där du jobbat?
– Nej ser jag något griper jag in men jag ser en hel del på andra byggen när man åker omkring. Folk som är på taket utan skydd, som använder sax- och bomliftar som kran och lyfter upp grejer med dem och kliver ut och in ur liftarna på tak. 

Vilket av kraven i avtalsrörelsen tycker du är viktigast?
– Att regionala skyddsombuden kommer in på fler på ställen där de inte har tillträde idag. 

Varför är den punkten viktig för dig?

–  Det kan leda till bättre arbetsmiljö för dem som inte har det så jävla bra idag. Det är mycket som går under radarn nu.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombuden om varslet: "Mycket som går under radarn"