info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare om strejkvarsel: "Vi måste städa upp"

Byggnads hotar med strejk den 27 november. Vi frågade två byggnadsarbetare vad de tycker om de stora konfliktfrågorna som rör ordning och reda och arbetsmiljön på bygget.

Stefan Karlsson, armerare på Peab och Stefan Timglas, snickare på JM, kommenterar hotet om strejk i avtalsförhandlingarna. Foto: Privat

Avtalsförhandlingarna har brutit samman och Byggnads varslar om strejk nu på fredag. Enligt Byggnads handlar de avbrutna förhandlingarna om att man inte får gehör krav som man menar kan få bort fusk och arbetslivskriminalitet i byggbranschen. Enligt arbetsgivarsidan vill Byggnads ha mer pengar än märket inom industrin. Vi frågade två byggnadsarbetare vad de tycker om konfliktfrågorna och strejkvarslet.

Stefan Karlsson, armerare, Peab, Stockholm:

Läs också HELA LISTAN – byggen som kan tas ut i strejk

Är det rätt av Byggnads att varsla om strejk för en sådan fråga som ordning och reda och arbetsmiljö?
–Självklart. Vi måste städa upp, all den kriminalitet som växer i branschen och det utanförskapet vi får, hos dem som är här och jobbar från andra länder. De ska ha samma rättigheter och villkor som oss. Fast det är en lång väg att gå.

Har du sett misstänkt fusk vad gäller arbetsmiljön, eller arbetslivskriminalitet på någon arbetsplats där du jobbat?
–Ja, jag ringde och slog larm om ett bygge i Solna. Det var en kåk som renoverades där och det var ett byggledningsföretag som hette Forsen som höll i bygget. Det var bara F-skattare på bygget och arbetsmiljön sköttes inte. Jag pratade med flera som jobbade där, bland annat en underentreprenör som skulle sätta upp betongtrappor i huset. De var väldigt missnöjda med arbetsmiljön. Det saknades säkra avspärrningar, man hade bara satt upp plast som skydd. Hade någon trampat fel hade de trampat rakt ut i luften.

Vilket av kraven i avtalsrörelsen tycker du är viktigast?
– Jag tycker att kravet att man ska ge regionala skyddsombud tillträde till fler arbetsplatser, även de arbetsplatser där det inte finns medlemmar.

Varför är det ett viktigt krav för dig?
–Det kravet är oerhört viktigt. Jag ska ge ett exempel. Vi hade en olycka på ett stort bygge i Hjorthagen (förort till Stockholm reds anm). Två byggarbetare dog i en arbetsplatsolycka. Men Byggnads hade inga medlemmar och kunde inte stoppa jobbet där. Tack vare att Elektrikerförbundet råkade ha medlemmar där, kunde bygget stoppas. Så jag tycker att den frågan är jätteviktig, att ett regionalt skyddsombud får komma in överallt där det finns brister.

Stefan Timglas, snickare, JM, Malmö:

Läs också EXTRA: Byggnads varslar om strejk – 1 400 på bygget berörs

Är det rätt av Byggnads att varsla om strejk för en sådan fråga som ordning och reda och arbetsmiljö?
–Ja det är helt rätt. De som fuskar med arbetsmiljö, löner, och skatter kan man jämföra dem som dopar sig i en idrott. Hur ska seriösa företag någonsin kunna konkurrera mot sådana företag som fuskar?

Har du sett fusk vad gäller arbetsmiljön, eller arbetslivskriminalitet på någon arbetsplats där du jobbat?
–Inte som jobbat på mina byggen, men jag har haft misstankar om oegentligheter på andra byggen. Jag såg nyligen ett gäng byggnadsarbetare som jobbar utan fallskydd. Vi såg att de klättrade upp på stegar, satt gränsle uppe på en vägg och bilade. Jag tror gjutningen hade gått fel eller något, men det riktigt kymigt ut. De hade också långa arbetsdagar. Vi såg att jobbarna kom klockan sex på morgonen och jobbade till klockan sex på kvällen. På en annan arbetsplats såg jag byggnadsarbetare jobba mellan slänt och en form. Det såg inte bra ut.

Vilket av kraven i avtalsrörelsen tycker du är viktigast?
–Jag tycker kravet på att lönespecifikationen tydligt visa lön, ledighet, ersättningar och intjänad pension är viktigt.

Varför är det viktigt?
– Man borde ha rätt att få en lönespecar där allting står så att man själv kan kontrollera att det är rätt. Om man har svårigheter att förstå ska det finnas på papper så att man kan ta hjälp av en kollega. Det är också ett sätt att hjälpa byggnadsarbetare som är utsatta för fusk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare om strejkvarsel: "Vi måste städa upp"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig