info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

EXTRA: Byggnads varslar om strejk – 1 400 på bygget berörs

Facket varslar om konflikt. Om parterna inte kommer överens till den 27 november blir det strejk på bygget.

Över 1000 byggnadsarbetare kan tas ut i strejk. Byggarbetsplatsen på bilden har inget med varslet att göra. Foto: Mostphotos

Byggnads och Byggföretagen har sedan industrin blev klara med sina avtal i årets avtalsrörelse gått in i allt intensivare förhandlingar gällande ett nytt Byggavtal. Men under de senaste dagarna har det kommit signaler från förhandlingsrummet om att diskussionerna går trögt. Det ”är rätt många frågor som är svårlösta”.

En del av frågorna rör ordning och reda som till exempel justeringar av huvudentreprenörsansvaret. Andra frågor som gått i stå är arbetstidsregler, skyddsombudens tillträdesrätt till arbetsplatser och en del som rör lönen. Dock inte själva nivån där allt pekar på att förhandlingarna kommer landa på de 5,4 procent som industrin fick.

För att få fart på diskussionerna varslar nu alltså facket om strejk. Den bryter ut vid tre olika tillfällen. Ett första strejkvarsel träder i kraft klockan 10:00 den 27 november. Ytterligare ett varsel en vecka senare, 3 december klockan 06:00, och ytterligare ett den 9 december klockan 06:00.

1 400 byggnadsarbetare berörs av det första strejkvarslet. Sedan tillkommer 800 när det gäller varsel 2 och 3. Det handlar om flera yrkesgrupper som går på Byggavtalet. Bland annat snickare, betongarbetare, golvläggare och ställningsbyggare. Totalt gäller varslet 87 byggarbetsplatser utspridda över hela landet.

Byggavtalet omfattar cirka 100 000 byggnadsarbetare.

Här är samtliga 87 byggen som kan beröras vid eventuell strejk. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: EXTRA: Byggnads varslar om strejk – 1 400 på bygget berörs