info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skarp kritik mot säkerhet på brobygge: ”Det är förjävligt”

Nu larmar facket om allvarliga brister i säkerheten på Kauno Tiltais bygge av Karlgårdsbron i Skellefteå. Under flera månader har det saknats både skyddsräcken och användning av fallskyddsselar, rapporterar SVT. ”Förjävligt”, säger Byggnads Daniel Envall.

Arbetare har jobbat vid vatten utan skydd mot fall på arbetsplatsen. Foto: Privat

Allvarliga risker uppmärksammas nu på det litauiska bolaget Kauno Tiltais bygge vid Karlgårdsbron i Skellefteå.

Byggnads ombudsman Daniel Envall berättar om riskerna för arbetarna vid bron. Det har saknats både skyddsräcken i flera månader och arbetare har inte använt fallskyddsselar.  Samtidigt finns en direkt risk att falla i vattnet. Farorna tas upp i ett inslag i SVT. 

– Det är strömmande vatten, det är is. Skulle någon ramla ner där får vi väl börja leta efter dem i bästa fall nere i Bergsbyn, i värsta fall ute i Bottenviken, säger Daniel Envall.

Det har också inträffat ett tillbud då en svetsare gick igenom isen och föll i vattnet vid bygget. Han klev utanför de plank som var utlagda på isen. Han tog sig upp men händelsen har inte anmälts till Arbetsmiljöverket. Daniel Envall vittnar även om att arbetare gått fram och tillbaka över isen som är osäker.

Han är bekymrad och starkt kritisk.

– Jag tycker det är förjävligt. Det ska konkurreras på rätt villkor. Man ska vara effektiv. Man ska ha bra inköp, bra logistik. Det är där man ska ta projekten, inte på bristande säkerhet. Säkerhet kostar pengar och den måste få kosta pengar, säger han.

Nu har skyddsräcken satts upp på ena sidan och fallskydd ska enligt uppgifter till honom börjat användas.

Byggnadsarbetaren skrev tidigare om det litauiska företaget Kauno Tiltai. Ett bolag som tagit flera prestigeuppdrag som Veddestabron i Järfälla kommun och Karlgårdsbron i Skellefteå. Trots att företaget jobbat ett flertal år i Sverige har det inget kollektivavtal. I Skellefteå har bolaget, till skillnad från i Veddesta, inga egna yrkesarbetare, utan använder flera underentreprenörer. Här är företaget huvudentreprenör, samt Bas U och ansvarigt för arbetsmiljösamordningen på arbetsplatsen.

I ett mail till SVT nyheter skriver Kauno Tiltai  att den berörda underentreprenören bedömde att anmälan av olyckan inte var nödvändig, samt att man uppdaterat säkerhetsrutinerna för att det inte ska hända igen. Entreprenören understryker att de tar arbetsmiljön på största allvar och att personal använt flytvästar.

Byggherre för Karlgårdsbron är Skellefteå kommun, där kommunens funktionschef Karin Degerfelt, säger att man för en dialog med entreprenören och deltar i riskbedömningar.

– Vi har påtalat vissa risker men vi tycker att entreprenören tar till sig det och utvecklar sitt säkerhetsarbete, säger hon.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skarp kritik mot säkerhet på brobygge: ”Det är förjävligt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig