info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskas vd maxade lönen – så mycket fick han för 2020

Skanskas vd och koncernchef Anders Danielsson fick bra betalt förra året. Summan för ersättningar och pensionsavsättningar landade på 34 miljoner kronor. Samtidigt fick hundratals svenska byggnadsarbetare sparken från bolaget under 2020.

Skanskas vd och koncernchef Anders Danielsson fick ersättningar och pensionsavsättningar på 34 miljoner kronor under 2020. Foto: Skanska, Mostphotos

Det är DI som skriver om att Skanskas vd Anders Danielsson under förra året totalt fick en ersättning på 30 miljoner kronor. I den summan ingår en bonus på 75 procent av den fasta lönen, vilket är den högsta möjliga nivån.

Anders Danielsson har en fast årslön på 12,5 miljoner kronor. Den rörliga delen gav honom 9,4 miljoner kronor. Dessutom fick han enligt DI aktier till ett värde av 8 miljoner kronor. Förutom detta har Skanska även satt av 4,4 miljoner kronor i pensionsavsättningar till Anders Danielsson.

Läs också Skanska sparkade anställda – gav entreprenör storjobb: "Oerhört illa"

Hur går då för Skanska ekonomisk? Enligt rapporten för hela förra året ökade rörelseresultatet rejält, upp från 7,8 miljarder kronor 2019 till 11,9 miljarder kronor 2020. I de resultatet ingår allt, bland annat fastighetsförvaltning och annan finansiell verksamhet. Men om man tittar enbart på byggverksamheten så gick det sämre. Där minskade rörelseresultatet från 3,8 miljarder kronor 2019 till 3,5 miljarder för 2020.

När det gäller aktieutdelningen för 2019 så har styrelsen i Skanska lagt fram ett förslag om att dela ut 9,50 kronor per aktie, där 6,50 kronor är ordinarie utdelning och 3,00 kronor är en extrautdelning.

För Skanskas verksamhet i Sverige handlade förra året mycket om omfattande uppsägningar. Flera hundra har fått gå. Främst är det byggnadsarbetare på Skanska i Stockholm som blivit uppsagda. Bland annat varslades 120 på Skanska Hus lagom till jul förra året.

LÄS ÄVEN: Så många byggjobbare har fått sparken från Skanska

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskas vd maxade lönen – så mycket fick han för 2020

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig