info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska sparkade anställda – gav entreprenör storjobb: "Oerhört illa"

Skanska sparkade byggnadsarbetare i Uppsala. Men istället för att ge dem jobb på ett stort projekt i Gävle tog man in lettiska VMS Construction, ett företag där arbetare jobbat utan fallskydd och som Veidekke menar betalar för låga löner.
– Det är oerhört illa när ett stort, svenskt företag gör på det här sättet, säger Kim Söderström på Byggnads.

Kim Söderström, ordförande i Byggnads GävleDala, och Peter Furuhall, ombudsman och avtalsförhandlare, är upprörda över att Skanska tagit in lettiska VMS Construction istället för att anlita egna yrkesarbetare. Foto: Britt Mattsson

Det hela handlar om ett stort område i centrala Gävle, där godisjätten Cloetta tidigare höll till. Kommunägda fastighetsbolaget Gavlegårdarna har köpt platsen och kallar den för Godisfabriken. Tanken är att det ska bli en tät och blandad stadsmiljö med både affärsverksamheter och bostäder.

Skanska har vunnit upphandlingen för två av bostadsobjekten, ett sjuvåningshus och ett femtonvåningshus. Det svenska storföretaget har tagit in lettiska VMS Construction som stomentreprenör för arbetet, som redan har inletts.

Mats Buhre, MB-ledamot på Skanska i Uppsala, berättar att hans företag varslade 27 personer, en betongarbetare och 26 snickare, i september förra året. Efter förhandlingar kom uppsägningarna i oktober. Men det hade inte behövt bli så. Enligt Mats Buhre försökte den lokala MB-gruppen få till en lösning där de yrkesarbetare som ville skulle kunna pendla en dryg timme från Uppsala till Gävle och jobba med bygget av Godisfabriken.

– Men det kändes som att ledningen i Gävle hade bestämt sig redan, att man hade sålt bort projektet (till VMS). Ledningen i Uppsala sa att de hade pratat med ledningen i Gävle om omplacering, men det kändes inte så seriöst, säger Mats Buhre.

Hur känner du inför det här?

– Det klart att jag inte tycker att det är bra. Man brukar ju skylla på att man inte har kompetensen. Men det argumentet är inte riktigt relevant för det här projektet eftersom det rör sig om en vanlig betongstomme.

På ett hotellbygge balanserade en av VMS arbetare på en smal betongvägg, fyra meter upp i luften, utan något fallskydd. Foto: Arbetsmiljöverket

En av de snickare som blivit uppsagd på Skanska i Uppsala säger att han inte är förvånad över att de uppsagda blev utan jobb i Gävle.

– Vi yrkesarbetare har varit tillmötesgående och har ju tänkt att vi kan röra på oss till någon annan ort. Det är så klart tråkigt att det inte blev så, men inte så oväntat. Det har knaprats ner under lång tid på Skanska.

Tror du att Skanska försökte lösa situationen?

– Hade man velat lösa den hade man gjort det. Men den intentionen finns inte, säger snickaren som redan har gjort klart med en ny arbetsgivare.

VMS Construction är inte heller ett okomplicerat val av entreprenör. När Byggnadsarbetaren tittar närmare på handlingar från Arbetsmiljöverket sticker två incidenter i Linköping ut.

När VMS arbetare skulle montera balkonger åtta meter upp i luften hade de varken något fast fallskydd eller någon säkerhetssele. Foto: Arbetsmiljöverket

Den första skedde i december 2016 på ett bostadsbygge. I en kontroll upptäckte Arbetsmiljöverket säkerhetsbrister hos VMS. När arbetare skulle montera balkonger hade de varken något fast fallskydd eller någon säkerhetssele. Hade de ramlat ner från den åtta meter höga avsatsen hade de med stor sannolikhet avlidit.

Knappt fyra månader senare gjorde Arbetsmiljöverket ett nytt besök hos VMS, nu på ett hotellbygge. Den här gången var det vid arbetet med gjutning av källarväggar som fallskydd saknades.

En byggnadsarbetare balanserade på en smal betongvägg, fyra meter upp i luften, medan han grep tag i en krankedja för att inte ramla ner.

Arbetsmiljöverket krävde sammanlagt drygt 120 000 kronor av VMS för de två förseelserna. Fallen gick till Förvaltningsrätten, som tvingade VMS att betala.

VMS har tidigare gjort jobb för Veidekke i Skåne. Men efter att man på Veidekke fattat misstankar om alltför låga löner hos sin underentreprenör gjorde man under förra året en större utredning. Enligt undersökningen framgick att VMS anställda fick löner långt under lägstanivån i kollektivavtalet och att företaget inte betalade de sociala avgifter man skulle i Sverige. Landets fjärde största byggbolag slutade att jobba med VMS.

– Det har varit många brister hos VMS, säger en person på Veidekke.

– Det är för stora avvikelser för att det ska vara misstag, säger en annan person på Veidekke.

Det är här i centrala Gävle som Skanska bygger två flervåningshus. Stomentreprenör är VMS Construction. Foto: Britt Mattsson

Johan Dahlberg, ombudsman på Byggnads Skåne, berättar att han för förbundets räkning träffade en löneöverenskommelse med VMS vid ett husprojekt i Malmö.

– Projektet varade långt över sex månader och då är man skatteskyldig i Sverige från dag ett. Men VMS var inte arbetsgivarregistrerade i landet och kunde inte betala bolagsskatt eller inkomstskatt här för sina anställda. Jag upplyste dem att de var skatteskyldiga från dag ett. Efter kontakt med Skattemyndigheten så började man också betala skatt, berättar Johan Dahlberg.

Kim Söderström, ordförande för Byggnads GävleDala, är upprörd över att VMS Construction tas in av Skanska.

– Det är ju oerhört illa när ett stort, svenskt företag gör på det här sättet. Skanska bidrar till att skjuta den svenska modellen i sank, säger Kim Söderström, som särskilt reagerar på att projektet bekostas av Gävle kommuns eget fastighetsbolag.

– När Skanska, med sitt välrenommerade namn, svarar på en upphandling tror beställaren att det är kanonbra. Men de vet inte att Skanska inte bygger med egen personal som bor på orten.

I det här skedet, i läget när kontraktet skrevs, hade vi inget överskott på personal.

Olle Rundgren, pressansvarig på Skanska

Olle Rundgren, pressansvarig på Skanska, svarar på Byggnadsarbetarens frågor.

Ni har tagit in VMS Construction på projektet Godisfabriken i Gävle. VMS har stoppats av Veidekke och har två gånger ertappats av Arbetsmiljöverket när deras arbetare jobbat på hög höjd utan skydd. Hur kommenterar du det?

– VMS underkastas samma noggranna kontroll som alla underentreprenörer vi arbetar med. De har levererat alla de handlingar som vi begärt, ända ner till lönespecifikationerna. Vi har inte hittat någonting märkligt där. Vi har också jobbat med dem tidigare.

– När det gäller säkerheten står den högst på agendan. Men vi har inte haft anledning till anmärkningar för VMS när det gäller säkerhet.

Varför tog ni inte in arbetare från Uppsala, där man varslade yrkesarbetare?

– Det är i mångt och mycket en tajmingfråga. När det är uppsägningar av personal så försöker vi alltid matcha dem med andra projekt. Men i det här skedet, i läget när kontraktet skrevs, hade vi inget överskott på personal så var det något vi behövde köpa in.

Men det skrevs ju ett kontrakt för 15-våningshuset senare. Var det samma läge då?

– Det kan jag inte säga på rak arm. Men det handlade om tajming. Och i det läget vi var tog vi in VMS som specialister på det här stomjobbet.

Inars Grinbergs, medlem i ledningsgruppen på VMS Construction, kommenterar uppgifterna om för låga löner på hans företag.

– Vi gav Veidekke alla lönebesked och alla dokument vi hade. De kollade oss och det fanns inget att anmärka på när det gällde lönen. Vi kollas av Byggnads hela tiden och förser dem med alla nödvändiga dokument. Vi har inte haft några problem utan blir falskt anklagade här. När det gäller löner så följer vi vad vi har lovat.

Hur kommenterar du de fall där era arbetare har jobbat på hög höjd utan skydd?

– När vi jobbar har vi väldigt höga säkerhetskrav. Vi har till exempel en säkerhetschef som går runt på byggarbetsplatser och kollar allt. Vi fick böter 2018 för något vi gjorde 2016 och 2017 och då protesterade vi inte. Några foton togs, men det gjordes inget riktigt protokoll.

Varför svarade ni inte i tid på avgiftsföreläggandena?

– Den frågan bör ställas till Arbetsmiljöverket, varför de gav oss handlingar i juni 2019 för arbete som utfördes i december 2016. Det tar tid att kommunicera med Arbetsmiljöverket och vi har gett myndigheterna all nödvändig information och alla nödvändiga dokument. Men som du ser är de enda böterna vi fått från Arbetsmiljöverket från 2016 och 2017, efter det finns det inget.

Uppdatering: Efter artikelns publicering reagerade Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, på Inars Grinbergs uttalanden, som han anser felaktiga:

– Det är inte korrekt att VMS lämnade några lönebesked till Veidekke. Det var tvärtom så att VMS trots flera påstötningar, dels direkt från oss, dels via Ernst & Young som anlitades av Veidekke i utredningsarbetet, vägrade att delge information som kunde styrka deras påståenden, säger Lennart Weiss och fortsätter:

– Veidekkes misstankar om felaktiga löner byggde på en enkel uträkning från företagets egen årsredovisning. Eftersom 99 procent av företagets verksamhet bedrivs i Sverige var det bara att dividera lönesumman för yrkesarbetare med antalet årsarbetare som anges i årsredovisningen. Denna beräkning indikerade en timersättning på 88 kronor för 2019.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska sparkade anställda – gav entreprenör storjobb: "Oerhört illa"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig