info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skandalbyggare vägrar betala uteblivna löner

De byggnadsarbetare som jobbade med hotell Plaza i Örebro, där de bland annat rev asbest utan riktiga skydd, skulle ha fått sina uteblivna löner i fredags. Men pengarna kom aldrig.

Det handlar om en löneskuld på totalt 301 000 kronor plus ränta till de nio byggnadsarbetarna. Att pengarna skulle sättas in på deras konton senast fredagen den 13 februari var något som tre ombudsmän från Byggnads och Entré Hotels representant Peter Litchell skakat hand på. Men några löner har inte betalats ut.

Enligt Byggnads ombudsman Torbjörn Hagelin har företaget fram till den 26 februari på sig att skriva under protokollet från den senaste förhandlingen. Han säger att han avvaktar med rättsliga åtgärder tills dess. Den som stått för kontakten med facket de senaste dagarna är Peter Litchells fru, Mia Ek, som är vd och firmatecknare för företaget. Till Torbjörn Hagelin har hon uppgett att Peter Litchell aldrig haft fullmakt att sköta förhandlingarna. Men eftersom det var just Peter Litchell som har skött alla förhandlingar, bland annat om uppsägning av de nio byggnadsarbetarna i slutet av september, menar nu Torbjörn Hagelin att uppsägningarna i sådana fall är ogiltiga. Och att byggnadsarbetarna fortfarande bör ses som anställda, och därmed kan ytterligare fyra månader läggas till löneskulden.
– Hur de än gör nu skiter de i det blåa skåpet, säger Torbjörn Hagelin.

När Byggnadsarbetaren ringer vd Mia Ek vill hon inte svara på några frågor, utan hänvisar till Peter Litchell. Inte heller han vill ge företagets syn på saken, utan han hänvisar till Byggnads.
Entré Hotels har hittills varit en följetong av konflikter. Förutom uteblivna löner, rev 14 byggnadsarbetare asbest utan rätt skydd och utbildning. Arbetsmiljöverket har krävt företaget på 50 000 kronor i sanktionsavgift för det. Pengar som Entré Hotels vägrar betala. Företaget har också en skuld hos Kronofogden, och ett tiotal betalningsförelägganden som fortfarande ligger hos olika inkassobolag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skandalbyggare vägrar betala uteblivna löner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig