info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sista tunneldelen sänktes ner

I dag sänktes Citybanans tredje och sista tunneldel ner i Riddarfjärden i Stockholm. Den sex kilometer långa pendeltågstunneln beräknas vara klar 2017.

Citybanan är en sex kilometer lång pendeltågstunnel som byggs under centrala Stockholm för att avlasta spårtrafiken i centrala stan. Citybanan går mestadels i berg, men mellan Riddarholmen och Söder Mälarstrand ligger berget för djupt under vattnet och därför har man byggt en tunnel som sänks ner i Riddarfjärden. Tunneln är 300 meter lång och består av tre tunneldelar. Klockan 12.30 idag slog vattnet över tunneltaket och det tredje tunnelelementet sänktes ner i Riddarfjärden.

Går enligt planerna

– Allt har gått enligt planerna och förutom gps har vi dykare som kontrollerar att den ligger rätt, säger Jenny Ryderstedt, ansvarig för pressfrågor på Trafikverket.
Den tredje tunneldelen är 100 meter lång, väger 20 000 ton och ska passa in i ett utrymme på 102 meter. Citybanan påbörjades 2008 och när den ska stå klar 2017 får pendeltågen egna spår i en sex kilometer lång tunnel. Trafikverket bygger Citybanan med hjälp av flera entreprenörer och entreprenören som bygger tunneln under vattnet heter JVS (Joint Venture Söderström). På hela Citybanan arbetar 2500 personer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sista tunneldelen sänktes ner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig