info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v33 Blimedlem

Sett något galet på jobbet? Tipsa Boverket

Från idag öppnar Boverket en ny funktion där det är möjligt att höra av sig om brister och felaktigheter i byggandet.

Från idag är det möjligt att tipsa Boverket om fel och brister i byggandet. Foto: Mostphotos

Att Boverket ska öppna en visselblåsarfunktion har varit känt sedan i våras. Och nu är det alltså dags. Alla som är aktiva i byggbranschen, bland annat byggnadsarbetare och konstruktörer, kan tipsa myndigheten om de ser några fel och brister i själva byggandet.

– Det här är ett sätt för Boverket att komma ännu närmare branschens aktörer och få mer insyn i vad som händer i byggbranschen, säger Daniel Andersson, som är projektledare för Boverkets byggskadefunktion.

Läs också Ser du byggfel på jobbet? Bli visselblåsare

Ett av Boverkets uppdrag är att fånga upp systemfel och brister i byggandet i ett så tidigt skede som möjligt. Det kan även handla om nya material som börjar användas i branschen. Tanken men den nya funktionen är att Boverket snabbare ska kunna hitta, utreda och förebygga byggfel.

De som tipsar har rätt att var anonyma. När Boverket fått in ett tips kommer det granskas av en grupp av experter. I vissa fall kan det bli aktuellt att tipsaren kontaktas.

– Materialet som vi får in ska vi använda i våra uppdrag för att utveckla byggandet för en god inomhusmiljö och minskade samhällskostnader för fel, brister och skador, äger Daniel Andersson.

Tips som handlar om misstanke om brottslig verksamhet eller liknande kommer inte att behandlas av Boverket. Det ska anmälas direkt till polisen.


Du läser: Sett något galet på jobbet? Tipsa Boverket