info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v49

Säkrar cement från Tyskland: ”Hälften av volymen”

Stomentreprenören K-Prefab har tecknat avtal om cementleveranser för hela 2022. 25 000 ton ska köpas in från tyska Schwenk.

"Vi insåg att läget kunde bli riktigt besvärligt, säger Kaj Grönvall, VD för K-Prefab. Företaget har nu säkrat cementleveranser för hela 2022. Foto: K-Prefab

Tidigare hämtade K-Prefab cement från Cementas stora fabrik i Slite på Gotland. Men i somras slog bomben ner – Mark- och miljööverdomstolen sa nej till fortsatt brytning efter den sista oktober i år. Sedan dess har det varit flera turer fram och tillbaka. Något som skapat stor oro i byggbranschen. Det senaste är att regeringen lagt fram ett förslag om en lagändring som skulle förlänga brytningstillståndet i åtta månader.

– Redan när det blev känt att Cementa inte fick förlängt tillstånd insåg vi att läget kan bli riktigt besvärligt, säger Kaj Grönvall, VD för K-Prefab och fortsätter:

Läs också Betongare om cementkrisen: "Klantigt skött"

– Vi började omgående med att se över vilka möjligheter som fanns att få tag på cement på annat håll. Jag kan säga att de inte är så många, men vi pratade tidigt med Schwenk och det visade sig att de hade en större tilldelning som de kunde skicka till Sverige.

Schwenk har fabriker i Tyskland och därifrån kommer K-Prefab:s cement nu levereras till Sverige via tåg och båt.

Totalt använder K-Prefab årligen 50 000 ton cement. Ungefär hälften av den volymen kommer nu att hämtas från Schwenk. Den andra från Cementa.

Det finns många restriktioner i det avtalet utifrån vad som kan hända

Har ni försökt skriva ett avtal med Cementa för 2022 och få hela ert behov därifrån?

– Vi har skrivit ett avtal med Cementa om leveranser. Cementa är vår huvudleverantör men det finns många restriktioner i det avtalet utifrån vad som kan hända på fabriken i Slite. Vår tro och förhoppning är att Cementa kommer i gång med att få cement från Nordkalk som är en slags lösning på det här problemet till dess att de fått ett nytt tillstånd.

Kaj Grönvall berättar att de är överens med både Cementa och Schwenk om den här lösningen för att hålla i gång byggandet. ”Det är en tuff period och vi jobbar ihop i branschen”.

Har priset på cementen påverkats av osäkerheten?

– Ja det har det. Det har blivit lite dyrare.

Annons
EHRAB 250×600 v49a
EHRAB 250×600 v49b
EHRAB 250×600 v49c

Du läser: Säkrar cement från Tyskland: ”Hälften av volymen”