info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbranschen andas ut – grönt ljus för Cementa

Landets betongpumpar kommer fortsätta att pumpa ännu en tid. Det står klart sedan regeringen fattat beslut om att gå vidare med en lagändring för fortsatt kalkbrytning på Gotland.

Regeringen tänker lägga fram ett lagförslag i riksdagen som skulle ge Cementa chansen att fortsätta kalkbrytningen i Slite i ytterligare 8 månader. Foto: Pressbild: Cementa

Cementas kalkbrytning i Slite på Gotland har hängt löst ända sedan Mark- och miljööverdomstolen i somras sa nej till fortsatt brytning efter den sista oktober i år. Beskedet fick flera aktörer att agera. Bland annat Byggnads och Byggföretagen som menade att uteblivna leveranser av betong skulle leda till massarbetslöshet och en byggindustri som fullständigt kollapsade. Regeringen reagerade och presenterade ett förslag på en lagändring som skulle förlänga brytningstillståndet i åtta månader.

Samtidigt överklagade Cementa Mark- och miljööverdomstolens besked till Högsta domstolen och begärde prövningstillstånd. Svaret där blev att det inte finns skäl att ta upp frågan.

Då ökade pressen på att få fram en lösning ytterligare. Inte blev det lättare när Lagrådet – en myndighet som granskar betydande lagförslag innan de behandlas i riksdagen – nyligen gick ut och sågade regeringens lagförslag. Myndigheten menade att förslaget ”undergräver tilltron till rättsväsendet när man stiftar en lag för att komma runt ett domstolsbeslut.”

Men i tisdags bestämt sig alltså regeringen för att lägga fram lagförslaget i riksdagen.

– Det skulle bli en mycket allvarlig situation om vi fick att driftsstopp på Cementas kalkstensbryning i Slite. Ett stopp bedöms leda till brist på cement som skulle få omfattande samhällskonsekvenser, sa näringsminister Ibrahim Baylan på en presskonferens tidigare i dag.

– Ett driftstopp skulle därmed riskera att drabba flera verksamheter och leda till att hundratusentals varsel läggs och därmed drabba enskilda medborgare.

Tanken nu är att lagändringen ska börja gälla från den 15 oktober. Vilket ger Cementa tid att söka ett nytt tidsbegränsat tillstånd för att fortsätta brytning av kalk i Slite. Det tidigare tillståndet, som alltså går ut sista oktober, bygger dels på en sluttid, dels på en viss mängd kalk som får brytas. Cementa har inte brutit de volymer som de har rätt till enligt gällande tillstånd. Enligt deras egna beräkningar kommer det ta cirka 8 månader får att nå upp till den mängden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbranschen andas ut – grönt ljus för Cementa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig