info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så vill de locka till sig ställningsbyggarna: "Stenhård konkurrens"

Ställningsbranschen behöver mer folk. På Bergnäset vill man locka fler ställningsbyggare genom att agera seriöst. Ett av de senaste nyförvärven är en flerfaldig guldmedaljör. "Jag fokuserar på att hålla länge."

Helena Henriksson, vd och Elina Linerudt, ställningsmontör. Foto: Privat

Helena Henriksson, vd, jobbar sedan i augusti på ställningsföretaget Bergnäset. Ett bolag som bildades i januari genom att två ställningsbolag i NCC slogs samman. Hennes förhoppning är att kunna locka till sig fler montörer tack vare bra arbetsvillkor.

– Vi vill få bort gamla osunda uppfattningar som inte passar. Till exempel att det är bra att kunna bära så mycket som möjligt åt gången och vara starkast. Så är det inte. Visst måste man vara stark i det här yrket men vi erbjuder adekvata hjälpmedel istället. Och just nu kör vi en ergonomikurs för alla ställningsmontörer, som fokuserar på arbetsmiljön i vår bransch. Där tittar vi speciellt på arbetsmoment och arbetsrutiner och gör riskanalyser för att undvika skador och farliga situationer.

Hur kollar ni att de nyanställda håller måttet?

– Alla måste vara behöriga ställningsmontörer, det vill säga ha rätt utbildning och ha arbetat 4 200 timmar med ställningsmontage. De som börjar hos oss får först en provanställning. Vi har ambition att alla ska kunna arbeta självständigt och inte vara beroende av någon även om alla samarbetar i vardagen.

Vilken är största utmaningen?

– Det är den stenhårda konkurrensen i branschen, tyvärr ofta från oseriösa bolag. Många beställare har inte koll på vad en skälig lön är och utvärderar inte det jobb de beställt.
Men vi vill sticka ut som det seriösa ställningsbolaget i Sverige och har en dialog med våra kunder om avtalsenliga löner och lägsta lönenivå.

Ställningsbyggaren Elina Linerudt, är nöjd med sitt nya jobb.

– Jag gillar att jobba med kroppen och behöver inte sitta still. Sedan trivs jag bra med mina kollegor. Och om det är trångt och så på industrier blir det en del att fundera över. Jag är ännu lärling, har gått kursen i ställningsbyggande upp till nio meter och håller på att lära mig yrket.

Du tränar mycket men inte främst för jobbet?

– Jag tränar varje dag på gym eller paddlar, åker skidor med mera. Jag är tränare inom kanot på gymnasiet i Luleå och så är jag en av två kaptener för juniorlandslaget i kanot. Hade jag inte tränat så mycket hade jag inte klarat mitt jobb. Det är ju ett jättetungt jobb, det är mycket bära och sträcka på sig.

Hur många SM-guld har du?

– Sist jag räknade var det totalt 8 stycken i K2 (två kanotister i kanoten) och K4.

Du var nyligen på en ergonomikurs genom företaget?

– Det är jättebra. Det är inte så mycket nytt, man vet ju vad som gäller men det är bra att fräscha upp kunskaperna och att det alltid finns i bakhuvudet att man ska göra rätt. Jag fokuserar på att hålla länge.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så vill de locka till sig ställningsbyggarna: "Stenhård konkurrens"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig