info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så får du rörisen att se rött: elektriker och usla blandare

Rörmokare har ett viktigt jobb. De ser till att vi får vatten, värme och fixar vårt avlopp. Men det innebär inte att de har ett frikort från ångestframkallade moment på jobbet. Här får du de bästa tipsen för att få rörmokaren att ångra sitt yrkesval.

1. Var först på plats

Mellan rörmontörer och elektriker pågår det en evig kamp. Det är två yrkesgrupper som i princip alltid ska fram med sina installationer på samma trånga utrymme. Ofta blir det kollisioner mellan elkablar, rör, eluttag och element. Här kan du som elektriker göra en insats genom att vara först på plats. Gör ditt jobb och håll dig sedan undan. Vill du vara hygglig – lämna en rörbockare på platsen.

– Det kan alltid bli intressanta diskussioner när elstegen är dragen på ett ställe där våra rör ska fram, säger Andreas Landin, rörmokare.

Andreas Landin, rörmokare.

2. Tickande frustrationsbomb

Även snickare och rörisar har sina duster. Rörmokare är som vi alla vet väldigt skickliga. Ett exempel: när de drar sina rör till exempelvis duschblandare lyckas de varje gång få rören att sticka ut på millimeterrätt plats på väggen. Dessutom pekar de rakt ut. Men sedan, när de ska montera blandaren, klagar de ofta på att rörstumparna plötsligt pekar åt olika håll. Tydligen beror det på att snickarna inte lyckats få hålen i skivorna på rätt plats. Och tänk så många hål det görs för rör varje dag runt om i landet. Här har vi en tickande frustrationsbomb. Vem har sagt att livet ska vara en räkmacka ens för en rörmokare …

3. Sämre kvalité

Om du sitter som inköpare eller är platschef har du alla möjligheter att få vvs-montörerna ur balans. De tycker om grejer med lite sämre kvalité, alltså verktyg och material som ligger farligt nära hobbynivå. (OBS! Ironi.) Speciellt när de sitter i ett trångt utrymme där det är svårt att komma åt. Så kan du hitta en blandare som inte riktigt håller måttet eller något annat pajasskräp som funkar så slå till. Välj alltid det billigaste. Men det är ännu bättre om …

4 … du kan hitta halvfabrikat av olika former

Rörmokarna vill ha flyt på jobbet. Smack, smack och smack ska det låta. Det ska vara smidiga kopplingar, enkla konsoler och lätt att rulla ut golvvärmen. Därför är sammanbrottet nära när de tvingas sätta sig på bocken och sjunka in i en detaljerad monteringsinstruktion. Självklart av b-kvalitet och med en så krånglig monteringsanvisning som möjligt.

Kan du hitta en blandare som inte riktigt håller måttet – slå till!

5. Till alla målarskolor i landet

Utveckla gärna era utbildningar men rör absolut inte avsnittet där ni lär alla unga vetgiriga målare att de ska måla över luftningsnippeln.

6. Du som flytspacklar i badrum

Du som flytspacklar i badrum. Se till att det blir ett bra fall över hela ytan för säkerhets skull. Så börja därför bakom toan och låt det falla rejält hela vägen in till golvbrunnen i duschen. Det är viktigt att vattnet rinner undan. Visserligen fungerar Newtons snilleblixt om gravitationen, ni vet äpplet, lika bra om toastolen lutar kraftigt, men vi behöver inte vara oroliga. Det här fixar rörmokaren med lite pallning och silikon …

7. Reviderade ritningar

Vem har inte sett en rörmokare stå och klia sig i huvudet när de vänder och vrider på en reviderad vvs-ritning? Bra där, alla konstruktörer, ni har fattat att rörisar verkligen tycker om att anpassa sig till en ny verklighet. Och ni är naturligtvis väl medvetna om att det är betydligt enklare att flytta några nya streck på en ritning. Fortsätt det fina arbetet, gärna med ett leende på läpparna. Och när vi ändå är inne på ritningar. Rörmokaren Andreas Landin är just nu på ett sprinklerjobb.

– Konstruktören har inte ens varit på plats och vi kan inte bygga efter den ritning som vi fått. Det fungerar inte. I stället får vi vänta medan allt ritas om för att sedan godkännas. Allt tar lång tid och det är inte bra.

Det här är ett skolexempel på hur alla konstruktörer bör jobba. Åk aldrig ut till bygget och se hur det egentligen ser ut.

8. Till alla privatpersoner

Ni vet inte hur mycket rörmokarna älskar att återanvända material. Så hävda bestämt att det går att använda rören som just rivits ut och hämta gärna andra gamla kopplingar och klämringar som ni har i garaget. Lägg dem bara i handen och sträck fram och fråga – de här då?

I SAMMA SERIE: 

Så gör du en golvläggare vansinnig

Vill du reta upp en kranförare? Några enkla tips 

Åtta saker som får proppen att gå 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så får du rörisen att se rött: elektriker och usla blandare