info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så gör du en golvläggare vansinnig – steg för steg

Vill du reta upp en golvläggare? Här kommer listan på hur du med några enkla knep kan göra dem på riktigt dåligt humör. OBS! Du gör det på egen risk.

1. Kabelstumpar Ett tips till landets alla elektriker. När ni klipper kablar för att montera strömbrytare och vägguttag – låt de små kabelstumparna falla ner på golvet. Ju fler desto bättre. Ägna inte en tanke åt att ta upp skräpet. Det här den optimala metoden för att skicka upp golvläggarnas blodtryck till astronomiska nivåer.

”100 procent av alla golvläggare i landet blir vansinniga på alla kabelstumpar. Vi måste plocka alla för hand, de går inte att få upp med dammsugaren” hälsar Ronny Nilsson, golvläggare.

Ronny Nilsson. Foto: Privat

2. Gipsa halvbra Är det verkligen så noga med gipsen i ett badrum? Det ska ju ändå på mattor på väggarna som täcker allt. Så kör på bara och var inte så noga i hörnen. Nästan rakt är lagom. Lämna lite glipor här och där och jobba mycket med små gipsbitar. Golvläggare fullkomligt älskar skarvar – bara så ni vet!

3. Hårdare mattor Du som ansvarar för alla mattor har stora möjligheter att sänka humöret på golvläggarna. Se till att byta material i mattorna så ofta som ni kan. Undvik smidiga mattor som är lätta att forma, utan fortsätt gärna på de senaste årens trend med allt hårdare mattor. Det behövs inte mycket, det räcker med att mattorna är lite svårare att värma och lägga på plats. Då tar jobbet riktigt lång tid vilket slår hårt mot ackordet.

4. Paja hela dagen Till dig som sköter planeringen på bygget. Kolla inte av för noga om det är dags för golvläggning på projektet. Boka in golvläggaren ändå. Och njut sedan av golvläggarens ansiktsuttryck när hen står på tröskeln med en mattrulle på axeln och blickar in i en lokal där ett gäng byggnadsarbetare trängs bland trappstegar, undertaksskivor och armatur.

”Det är en hopplös situation och det kan vara svårt att planera om. Hela dagen blir förstörd, men det där händer väldigt ofta”, säger Hans Wallberg, golvläggare.

5. Vadå GVK? Naturligtvis kan alla snickare branschreglerna som gäller för våtrum. Eller kanske inte. Hur som – den som vill få golvläggaren att kippa efter andan kan slira lite på regelverket. Ett tips – låt fantasin flöda när det är dags att montera tröskeln.

6. Mecka med dammsugaren Det är svårt att lägga mattor utan ett välstädat golv. Därför är en väl fungerande dammsugare helt nödvändigt för golvläggarna. Om dammsugaren krånglar blir de skogstokiga. Och den detalj som verkar trigga ilskan mest är om den rörliga leden i dammsugarmunstycket kärvar. Silikon, någon?

7. Plåtklipp från undertak Jobbar du som undertaksmontör? Grattis, du har alla möjligheter att få golvläggaren att go bananas. Stå lugnt på trappstegen och klipp dina profiler och låt alla små vassa bitar hamna på golvet.

8. Vadå avstängt? En tejp mitt i korridoren med en kartongbit där någon skrivit ”NYSPACKLAT” med en brandbilsröd tuschpenna. Golvläggaren verkar vara i farten. Här snackar vi straffspark utan målvakt. Bara att gå in. ”Tyvärr så händer det då och då. Ofta är det privatpersoner när man är ute på jobb i offentliga lokaler”, säger Hans Wallberg.

Cenneth Niklasson – cn@byggarb.se 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så gör du en golvläggare vansinnig – steg för steg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig