info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads v19 980×240 v19

Prognosen – så blir byggandet efter semestern

Byggbolagen är pessimistiska inför hösten. Förväntningarna för kommande tre månader är rekordlåga.

Foto: Cenneth Niklasson

Det är Konjunkturinstitutet som nu på onsdagsförmiddagen lagt fram konjunkturbarometern för juni månad om stämningsläget i byggbranschen och om hur byggbolagen ser på den närmaste framtiden.

Den så kallade konfidensindikatorn, som vid nivån 100 beskriver ett normalt konjunkturläge, steg marginellt upp till 89,9. Orsaken var att anläggningsbyggarna var något mer positiva till att anställa jämfört med förra månaden. Men ändå, aktiviteten under juni var långt under det normala.

Läs också Expertens förslag för fler byggjobb: Här bör staten satsa

När det gäller kommande tre månader ligger byggföretagens förväntningarna sammantaget på rekordlåga nivåer. Den främsta orsaken till att byggandet faller uppges vara låg efterfrågan. Redan under våren har företagen, och då främst husbyggarna, dragit ner på antalet anställda. Den trenden ser nu ut att fortsätta i höst. Enligt KI:s barometer tyder byggbolagens planer på fortsatt nedgång av antalet anställda. Och det gäller främst husbyggarna.

Det ser även mörkt ut för företagen när det gäller anbudspriserna. Byggarna uppger att de har fallit inför sommaren och de förväntar sig att den utvecklingen fortsätter framöver.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v19

Du läser: Prognosen – så blir byggandet efter semestern