info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Priset för att reparera skenar – brist på kyltekniker

Värmepumparna håller bättre. Samtidigt rusar kostnaden för att fixa de som ändå lägger av.

Kostnaden för att reparera värmepumpar ökar. Enligt Folksam är en orsak bristen på kyltekniker. OBS! Arkivbild. Foto: Mostphoto

Det är försäkringsbolaget Folksam som genomfört en granskning av värmepumpar som säljs i Sverige. Enligt kartläggningen har antalet skador som rapporteras in minskat med nästan 33 procent mellan 2016 och 2019. Samtidigt – under samma period – har den genomsnittliga kostnaden för att reparera en skada på en värmepump ökat med 54 procent.

– Att Folksams kostnader för varje enskild skada har gått upp så här pass mycket har till stor del att göra med att det inte finns tillräckligt många värmepumpstekniker vilket driver upp företagens kostnadsläge, vilket i sin tur får genomslag i den slutliga notan för kunden, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Läs också Nya regler för "Säkert vatten" – det här kommer gälla

Enligt Svenska kyl- och värmepumpsföreningen är det stor brist på kyltekniker. I dagsläget saknas det cirka 1000 tekniker. Och behovet för de kommande sex åren motsvarar 6 000 nyanställningar.

Två andra saker som trissat upp reparationskostnaden är att köldmediepriserna stigit kraftigt liksom reservdelspriserna.

Vanliga typer av skador är lite enklare reparationer som växelventiler som pajat eller kretskort som behöver bytas ut. Men ibland krävs det även större insatser som exempelvis vid skador i värmepumparnas kylkretsar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Priset för att reparera skenar – brist på kyltekniker