info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya regler för "Säkert vatten" – det här kommer gälla

Större avstånd mellan rör genom tätskikt och regler för vattenanslutna maskiner utanför köket. Det är två nyheter för en uppdaterad version av "Säker vatten".

Uppdaterade regler på gång från och med nästa år. Foto: Mostphotos

Från den 1 januari nästa år kommer det ett nytt regelverk för ”Säker vatteninstallation”. Reglerna brukar uppdateras vart femte år och nu är det alltså dags igen.

– Processen med att arbeta fram de nya branschreglerna har pågått under 2,5 år och inneburit otaliga möten och remissrundor. Målet var att ta fram så bra, tydliga och användarvänliga regler som möjligt, säger Fredrik Runius, som ansvarat för att arbeta fram reglerna för branschorganisationen Säker vatten AB:s räkning.

Läs också Hela listan: Jättarnas alla uppköp

Något som prioriterats är att samordna Säker vattens branschregler med regelverket för plattsättning, BKR (Byggkeramikrådet) och golvläggning, GVK (Golvbranschens våtrumskontroll). Syftet där har varit att göra det så enkelt som möjligt för alla inblandade att göra rätt och därmed undvika vattenskador.

Några andra mer konkreta förändringar är att avståndet mellan rör som dras genom ett tätskikt utökats. Allt för att göra det lättare att montera själva tätskiktet på ett bra sätt. En annan nyhet är att det införts ett avsnitt i reglerna när det gäller apparater så som kaffemaskiner och vattenautomater som står utanför köket. De placeras allt oftare ute i korridorer och i samlingslokaler, något som ökat risken för vattenskador. Vidare har begreppet ”våtzoner” slopats.

Själva branschreglerna har dessutom gjorts tydligare med fler bilder och illustrationer. Meningen här att det ska bli lättare att förstå och tolka instruktionerna.

”Säker vatteninstallation” är ett regelverk framtaget av vvs-branschens aktörer där målet är att minimera risken för bland annat vattenskador.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya regler för "Säkert vatten" – det här kommer gälla