info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska arbetare skrämda från fackmöte

Ett 50-tal byggnadsarbetare på det polska byggföretaget Isotechnik vågade inte i onsdagskväll gå på ett möte med Byggnads. - De blev hotade från en av ledningen på företaget. De som inte var nöjda med lönen och som gick på mötet kunde lika gärna packa väskan och åka hem, säger Mikolaj Kosieradzki, som arbetar som tolk på Byggnads.

Isotechnik är underentreprenör åt byggbolaget Sitec på Borealis i Stenungsund. Byggnads skrev ett avtal med Isotechnik för drygt en månad sedan som skulle ge de anställda en lön på 168 kronor i timmen. När facket var ute och pratade med byggnadsarbetarna på bygget så fick de helt andra uppgifter.
– Först ville de inte säga någonting. Sedan sa någon 80 kronor och en annan 100 kronor. Troligen ligger lönenivån kring de summorna, säger Mikolaj Kosieradzki.
För att få veta mer om förhållanden på arbetsplatsen och för att informera om avtalet bestämde Byggnads och de anställda att de skulle ha ett möte på kvällen efter arbetstiden.
– När vi kom dit fanns den inte en enda kille på plats. Ingen kom, berättar Mikolaj Kosieradzki.
Senare ringde de istället upp några av de anställda.
– Efter att vi bestämt att vi skulle träffas så hade någon från arbetsledningen helt enkelt hotat dem med att bli hemskickade. De är självklart rädda om sina jobb och ville inte gå på mötet för att riskera sin anställning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska arbetare skrämda från fackmöte

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig