info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plattsättare vanligaste byggyrket bland kvinnor

Åtta procent av plattsättarna som är med i Byggnads är kvinnor, att jämföra exempelvis med en procent av snickarna. Här är tre svar på varför kvinnor är vanligare bland plattsättarna:

Ola Olsson, ansvarig för jämställdhetsfrågor på Byggnads:
– Det finns säkert flera skäl, men jag vill lyfta fram att branschen tagit arbetsmiljöfrågorna på allvar, vilket bidragit till ökningen. Säckarna med fix och fog har blivit lättare, belastningen har minskat. Små saker kan vara väldigt viktiga.

Läs mer: Skolan där fler tjejer väljer bygg

Håkan Sundberg, murarlärare, Hushagsskolan:
– En orsak kan vara att många unga tjejer är intresserade av formgivning. När vi ska mura en öppen spis i skolan har tjejerna egna idéer, medan killarna gör det som stod i läroboken. Tjejerna går ut på nätet och hämtar inspiration och kommer och frågar om de får göra något liknande.

Paula Lejonkula, mångfaldsansvarig, Sveriges Byggindustrier:
– Jag har inga specifika undersökningar som underlag för mina antaganden. Men vi har tidigare sett att yrkesinriktningar som uppfattas som mer estetiska brukar locka fler kvinnor. Förmodligen utbildas fler kvinnor till plattsättare, jämfört med andra yrken. Och ju fler kvinnor med plattsättarutbildning, ju fler kvinnor arbetar i dessa delsektorer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plattsättare vanligaste byggyrket bland kvinnor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig