info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

På Hushagsgymnasiet väljer fler tjejer bygg

Hushagsgymnasiet i Borlänge lockar ovanligt många tjejer till byggprogrammet. Vi har träffat systrarna och plattsättarna Anette, 23, Pernilla, 21, och Sandra, 19 som alla gått där.

I Romme, söder om Borlänge, står Pernilla Dahlberg och lägger tätskikt i en nybyggd tvättstuga.
I en villa, i en annan del av kommunen, fogar hennes två systrar klinkergolv. Storasyster Anette står på knäna och tvättar bort överflödig fix. Det är bråttom, plattsättningen ska vara klar före helgen. Anettes firma har köpt in extratimmar av lillasyster Sandra, för att allt ska bli klart i tid.
Sandra jobbar egentligen i ett annat företag. Branschen i Borlänge består mest av småfirmor med enstaka plattsättare i varje, och man hjälper varann, när det kniper.

”Vill se resultat”

– Mina kompisar undrade hur jag kunde välja byggprogrammet på gymnasiet. Men jag tycker att det är skönt att få vara kreativ. Jag är rastlös och vill se resultat, säger storasyster Anette, och doppar tvättsvampen i hinken med vatten.

Ovanligt många flickor söker sig till byggprogrammet på Hushagsgymnasiet i Borlänge jämfört med snittet i Sverige. De tre senaste åren har andelen flickor på skolans bygg- och anläggningsprogram varit cirka fjorton procent, i övriga landet är siffran nio procent. 2010 var nästan en fjärdedel av skolans byggelever flickor (23 procent), jämfört med snittet på nio procent i Sverige.

Läs mer: Plattsättare vanligaste byggyrket bland kvinnor

Jämställdhetsutbildade lärare

Bo Floresjö är rektor på skolan. Han anser att bygglärarnas inställning till flickorna är viktig.
– Våra bygglärare har gått jämställdhetsutbildningar. De vet hur de ska behandla flickor och pojkar likvärdigt. När alla behandlas schysst och jämställt, får utbildningen ett gott rykte bland tjejerna, och fler söker sig hit, säger han.

Ville anställa tjej

I förra numret av Byggnadsarbetaren granskade vi hur kvinnor, trots att de har ett bristyrke, oftare drabbas av arbetslöshet, jämfört med män i samma yrke. Kvinnorna upplever att de stängs ute.
Att Hushagsgymnasiet utbildar en större andel flickor än snittet, kan ha påverkat branschens inställning till kvinnor i regionen.
– Min arbetsgivare sa att han ville ha ”en ny duktig plattsättare, gärna tjej”, när han skulle nyanställa, berättar Anette.

Handleder andra kvinnor

Systrarnas föräldrar jobbar inte inom bygg. Så valet att söka in på byggprogrammet var en chansning, som blev en jackpott, för Anette. Hon tyckte det var kul.
Och när Anette berättade för syskonen vad hon fick göra i skolan, började Pernilla, mellansystern, allvarligt fundera på om byggprogrammet inte var hennes grej också. Pernilla hoppade på byggutbildningen och fick senare göra sin praktik i trean med Anette som handledare. Nu är hon färdig plattsättare och står på egna ben. Lillasyster Sandra gick i samma fotspår, fick en praktikplats hos Anette och har i dag en lärlingsanställning i en annan firma.
Anette fortsätter att handleda nya kvinnliga plattsättare från gymnasiet och i Borlänge sprider sig ryktet, att det finns skickliga hantverkare bland kvinnorna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: På Hushagsgymnasiet väljer fler tjejer bygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig