info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab: "Det är inte en kultur inom företaget"

Peabs presschef Niclas Brantingson kommenterar här Peabs roll i härvorna i Falun, Solna, Göteborg och Norrbotten.

Varför förekommer Peab gång på gång i utredningar av den här karaktären?
– En del är ju att vi har en granskande verksamhet med egenkontroller inom vår säkerhetsavdelning. När något ser misstänkt ut gör vi ofta egna polisanmälningar. I ett par av de här fallen är det så det hela har uppdagats.
Finns det någon sorts kultur inom företaget som ni behöver ändra på?
– Vi är väldigt tydliga med att vi har nolltolerans och vi accepterar inte lagöverträdelser av något slag. Det är viktigt att komma ihåg att det här är enskilda personer som agerar utifrån sin egen vinning. Det är inte en kultur som säger att ”så här ska det vara”. Det är enskilda personer som missbrukar sitt förtroende och kanske också sin ställning i Peab.
Om man läser förundersökningen om Falun kan man inte undgå bilden av att både kommunen och Peab har tagit för givet att Peab betalar. De har inte upplevt att det funnits några begränsningar mot det i företaget. Vad säger du om det?
– Det är direkt felaktigt. Vi har tydliga regler internt och det finns också lagstadgat vad som gäller vid representation. Det har man inte följt helt enkelt i det fallet.
Har ni varit dåliga på att sprida kunskapen?
– Jag tror att vi kan bli ännu bättre och vi har blivit bättre. Vi har arbetat väldigt intensivt med det inom Peab.
Peab har förekommit gång på gång i ärenden som nått åklagare. Har ni haft större problem med det här än andra byggföretag?
– Jag kan inte uttala mig om det faktiskt, jag har ingen statistik som underbygger att vi skulle vara mer förekommande än andra bolag eller branscher.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab: "Det är inte en kultur inom företaget"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig