info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Hallå där

"Partipolitikerna ska hålla sig borta från strejkrätten"

Håkan Jönsson, fackligt aktiv i Byggnads i Skåne, ska tala vid två av de tvärfackliga demonstrationer som anordnas i morgon lördag 1 december för att protestera mot förslaget om förändrad strejkrätt.

Här på Stortorget i Lund kommer Håkan Jönsson att tala om strejkrätt Foto: Mostphotos/Privat

– Jag tycker det är väldigt viktigt att vi protesterar. Går förslaget igenom skulle det få väldigt stora konsekvenser för svensk fackföreningsrörelse. Vi på gräsrotsnivå måste dessutom  protestera mot att LO-ledningen ställts sig bakom det här utan att förankra det hos sina medlemmar.

Om det här förslaget antas, vad skulle det leda till?

Läs också Johan Lindholm: ”Genuint fotarbete avgör fackens framtid”

– Det skulle bland annat underlätta för så kallade gula fackföreningar att etablera sig. Det är ingen vild fantasi att det skulle kunna bli så. Jag har jobbat i Danmark och där har de gula fackföreningarna 300 000 medlemmar i dag. Och om de här fackföreningarna börjar teckna kollektivavtal, då får vi problem.

Hur då?

– I dag kan vi strejka för att få rätt till kollektivavtal för våra medlemmar på en arbetsplats. Om det här lagförslaget går igenom blir det så att det kollektivavtal som först tecknas på arbetsplatsen gäller och då kommer strejken som verktyg inte att kunna användas på samma sätt som idag. För LO-facken kanske det inte får så stor betydelse, men för nya branscher kan det här bli förödande. När en arbetsgivare märker att de anställda samlar sig och vill ha ett kollektivavtal kan de skynda sig och teckna ett avtal med en gul fackförening som ger mycket sämre villkor för de anställda.

Vad hoppas du att Byggnads centralt ska göra i den här frågan?

– Att de ska försöka sätta press på LO och få dem att backa från förslaget. Partipolitikerna ska hålla sig borta från strejkrätten, det här sköter vi bäst själva.

Läs också Strejkrätten inskränks – nu går förslaget vidare

Elisabet Wahl
Reporter
red@byggarb.se

Demonstrationerna där Håkan Jansson talar hålls 12.00 på Stortorget i Lund och 14.00 på Gustav Adolfs Torg i Malmö.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Partipolitikerna ska hålla sig borta från strejkrätten"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig