info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

På torsdag börjar Byggnads kongress – här kan det hetta till

I fyra dagar ska ombud från hela landet prata om Byggnads framtid. Frågor ska diskuteras och förslag ska klubbas. Och mycket handlar om hur du har det på jobbet.

Dags för Bygnnads kongress nu i helgen. Foto: Byggnads

Under torsdagen inleds Byggnads kongress. Ombud från hela landet kommer då att samlas på Clarion Hotel Arlanda för att besluta om hur förbundets verksamhet ska utvecklas de kommande fyra åren.

Redan under den första dagen kommer kongressen välja förbundsstyrelse. Samtliga som i dag sitter i toppen ställer upp för omval. Det innebär alltså att Johan Lindholm med stor sannolik fortsätter som ordförande. En post som han haft sedan 2012.

Det stora under kongressen är annars att beta av alla motioner. Totalt har det skickats in 306 motioner från regioner och enskilda medlemmar. Antalet motioner är därmed något färre jämfört med 2018 då det kom in 354.

Ibland råder det enighet mellan motionsskrivarna och förbundsstyrelsen. Men det finns även motioner där det finns delade meningar och några av dem kan möjligen leda till lite mer debatt:

  • Hur långa ska arbetsdagarna vara på ett bygge? Flera motioner handlar om 6 timmars arbetsdag. Frågan är inte ny. Den var uppe för diskussion på kongressen 2014 och 2018. Då blev beslutet båda gångerna att Byggnads skulle driva frågan om 6 timmars arbetsdag. Men förbundet har stött på patrull genom åren då det blev tummen ner på LO-kongressen 2016 och 2021. Men medlemmarna i Byggnads ger sig inte, utan har skickat in nya motioner om att arbetstiden måste bli kortare. Frågan är hur det går denna gång?
  • En annan hjärtefråga för många är att de vill ha en inkomstförsäkring. Men de fem motionerna får nej av förbundsledningen. De menar att förbundet redan haft en sådan försäkring som togs bort då den blev för dyr och att det, som det ser ut nu, fortfarande inte är ekonomiskt försvarbart att erbjuda en ny inkomstförsäkring. Kommer motionsskrivarna få stöd av kongressen?

  • Ska det införas en karenstid för nya medlemmar innan de kan få förhandlingshjälp av facket? Flera har skickat in motioner om det. Vissa vill se två veckors karens, andra 3 månader. Samtliga sex motioner avslås av förbundsstyrelsen som anser att fråga behöver utredas först. Läs mer om det här.
  • Två motioner handlar om att Fair Play Bygg, som idag endast finns i region Stockholm-Gotland, ska byggas ut och bli rikstäckande. Förbundsstyrelsen säger nej som menar att frågan först måste utredas för att reda ut vem som ska betala för verksamheten och hur det fackliga arbetet kommer att påverkas.
  • Pensionen engagerar. Och när det gäller motioner på det området så finns det en klar samsyn mellan motionerna och förbundsledningen. Det gäller bland annat högre pensionsavsättningar och att de ska ges oavsett ålder. Men region Öst får nej för sitt förslag om att sänka pensionsåldern. Vad tycker du?

Många motioner som lämnats in uppfattas av förbundsledningen som rena avtalsförslag. Det gäller till exempel förslag om förbättrad friskvård, traktamente, höjdtillägg, resor och halvdag före röd dag. Förbundet tycker att det är bättre att sammanställa den här typen av motioner och ta upp dem i den kommande avtalsrörelsen.

Och så till slut – några oväntade motioner.

  • En enskild medlem vill att Byggnads inför ett stöd på 3 000 kronor till medlemmar som köper en el-cykel. Förbundsledningen säger nej. Hur går det?
  • Region Mälardalen vill att förbundet ska dra i gång en utredning om Löntagarfonder 2.0. Ledningen avslår den motionen. Hur går det?
  • Ett eget tryckeri? Ja det är ett förslag från region Norrbotten som vill att Byggnads tillsammans med 6F startar upp och finansierar ett eget tryckeri. Förbundsstyrelsen nappar inte på förslaget och säger nej. Hur går det?

Annat som ska diskuteras under kongressen är rapporten ”Byggnads 2030” som är ett förslag till en vision och mål som ska gälla på lite längre sikt, Byggnads budget fram till 2026 och förslag till nya stadgar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: På torsdag börjar Byggnads kongress – här kan det hetta till

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig