info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stoppa Israels krig mot palestinierna i Gaza!

Vi ser med bestörtning på vad som händer i Gaza, nu måste den svenska regeringen omedelbart återuppta och kraftigt öka biståndet till Palestina. Så skriver representanter för det fackliga utskottet i Vänsterpartiet Malmö.

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Sedan den 8 oktober i höstas har Gazas befolkning utsatts för ett urskillningslöst bombardemang av den israeliska krigsmakten efter den terrorattack som Hamas utsatte Israel för den 7 oktober. Brutaliteten i Hamas terrordåd mot israeliska civila och kidnappningen av hundratals måste fördömas, men kan inte rättfärdiga den storskaliga terror som den israeliska staten därefter släppt loss mot den palestinska civilbefolkningen i Gaza.

Nästan hälften döda är barn

I hela Gaza beräknas sedan 7 oktober över 30 000 palestinier ha dödats i israeliska attacker. Nästan hälften av de döda är barn mer än 12 000 och mer än 70 % av alla döda är kvinnor och barn, uppger FN:s organ för kvinnors rättigheter. Många fler är skadade. Enligt IPC är just nu 677 000 människor svältande eller på gränsen till svält i Gaza, och halva befolkningen har katastrofal brist på mat. I norra Gaza är över hälften, 55 procent, av befolkningen nära svält. Senast i maj kommer massvält att råda i norra Gaza om situationen inte förändras och av de barn som överlever bomberna och markstriderna dör många i stället av hungersnöd.

”Medveten politik”

Svälten är heller inget ”olycksfall i arbetet”, utan en direkt följd av en medveten politik från de israeliska makthavarna. Internationella brottsmålsdomstolen ICJ har varnat för risken för folkmord, och krävt att Israel agerar för att krigsbrotten ska upphöra. Utöver det ursinningslösa bombardemanget av civil infrastruktur (såsom sjukhus, skolor och civila bostäder) har den israeliska militären systematiskt förstört försörjningsmöjligheterna: FN:s särskilda rapportör uppger att fler än 80 procent av båtarna och näten för småskaliga fiskare i Gaza har förstörts, liksom merparten av jordbruksmark, fält, växthus och fruktodlingar.

Ser med bestörtning

Fackliga utskottet i Vänsterpartiet Malmö ser med bestörtning på det som nu händer i Gaza. För oss som fackliga aktivister är det en självklarhet att stå upp för folkrätten, det juridiska internationella regelverk som också erkänner arbetares rättigheter. Det innebär, med anledning av den nuvarande situationen i Gaza, att vi kräver att Israels ensidiga krigföring upphör, för en omedelbar vapenvila från båda sidor. Vi kräver vidare att både den israeliska gisslan och att de summariskt arresterade palestinska fångarna släpps fria samt att fredsförhandlingar omedelbart återupptas med målet om en permanent och rättvis lösning på konflikten i Mellanöstern. Förhandlingar där palestinierna har en självklar plats vid bordet.

”Återuppta biståndet”

Israels olagliga ockupation av Palestina måste upphöra, och den svenska regeringen måste omedelbart återuppta och kraftigt öka biståndet till Palestina.

_________

Morgan Svensson, aktiv Byggnads och Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott

Ulrika Mårtensson, aktiv i Handels och Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott

Mårten Pavlov, aktiv i SEKO och Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott

Mia Christensson, aktiv i Kommunal och Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott

Bengt Carlsson, aktiv i Målarna och Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott

Patrik Strand, aktiv i Kommunal och Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott

Linda Svensson, aktiv i Transport och Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott

Kalle Eriksson, aktiv i Kommunal och Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig