info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Jessica Löfström om Svartjobbsfabriken: ”Inte värdigt Sverige”

"Vi behöver öppna ögonen, säga ifrån och säga stopp!" Det skriver företaget Expanderameras grundare Jessica Löfström efter att ha läst Byggnadsarbetarens reportage Svartjobbsfabriken. Hon varnar för att skattesmitning och trafficking sliter upp det svenska samhället.

Jessica Löfström, grundare Expanderamera och flitig debattör i byggbranschen. Foto: Janne Danielsson

Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.

Jag läser Byggnadsarbetarens reportage Svartjobbsfabriken men överraskas inte. Detta har blivit min och mina medarbetares vardag. Det är så här byggsektorn fungerar idag, ofta mycket värre.

De bolag reportaget inte täcker in är den som har utstationerad personal eller personal som kommer via trafficking för att arbetat på våra byggprojekt i Sverige, inte sällan på stora statliga skattefinansierade projekt.

Det är svårt att kontrollera att rätt löner och skatter är betalda i ett annat land och det är just utstationeringen som är den organiserade kriminellas verktyg och ”Klondike”. Det är via de bolagen som de stora skattebrotten och dräneringen av vår statskassa sker. Jag har inte hittat ett endaste utstationerat bolag eller en endaste utsänd som fått rätt lön eller där rätt skatter är inbetalda.

Jag har inte hittat ett endaste utstationerat bolag eller en endaste utsänd som fått rätt lön eller där rätt skatter är inbetalda.

Snittlönen för de som kommer via trafficking är 30 kr timmen. Jag har själv träffat några av dem. De som bodde 30 personer i en etta i Stockholmsförorten Fittja, där lägenheten var täckt av madrasser på golvet och de åt ur konservburkar från sina hemländer då maten i Sverige var för dyr. Vi får deras berättelser när de söker arbete via oss eller när våra medarbetare jobbar sida vid sida med dem ute på projekt.

Detta kostar vår statskassa flera miljarder per år. Pengar som göder organiserad kriminell verksamhet och som sedan skeppas vidare via diverse svenska bankkontor. Detta skapar även slitningar i samhället som gynnar populistiska partier och SD kommer snart stå som största parti med ett sönderfallet Europa.

Detta skapar även slitningar i samhället som gynnar populistiska partier och SD kommer snart stå som största parti med ett sönderfallet Europa.

Problematiken och arbetsmodellen sprider sig. Vi ser den i dag i skogsnäringen, transport, städ, slakteri, vård… Vi behöver öppna ögonen, säga ifrån och säga stopp! Detta är inte värdigt byggindustrin, detta är inte värdigt någon bransch och framförallt inte värdigt Sverige.

Det är inte det Sverige jag vill leva i.

Jessica Löfström
Grundare Expanderamera
Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig