info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oftare hjärtsvikt bland snusare

Det är vanligare med hjärtsvikt bland snusare. Det visar en ny studie där bland annat byggnadsarbetare ingår.

Snusare insjuknar oftare i och behöver sjukhusvård för hjärtsvikt, jämfört med personer som inte snusar. Det visare en ny studie vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, enligt Upsala Nya Tidning.
-Det krävs dock mer forskning för att säkert veta om sambandet vi ser mellan snusning och hjärtsvikt är ett orsakssamband, säger doktoranden Gabriel Arefalk vid institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet, till tidningen.

Snus höjer blodtrycket

Det är känt att snus kan få blodtrycket att stiga och hjärtat att slå snabbare. Och högt blodtryck är en allvarlig riskfaktor för hjärtsvikt. Det gjorde att forskarna ville veta om hjärtsvikt var vanligare bland snusare än bland snusfria personer.
I studien har två grupper i olika hälsoundersökningar ingått. Dels en med
118 000 byggnadsarbetare från hela landet och dels en med nära 1 100 äldre män i Uppsala. De hade genomgått hälsoundersökningar och fått snusvanor kartlagda. Därefter har 545 av byggnadsarbetarna lagts in för hjärtsvikt och 95 av männen i Uppsala.

Hjärtsvikt vanligare bland snusarna

Då forskarna gick igenom materialet såg de att det var vanligare med hjärtsvikt bland de som snusade. Det var 28 procent vanligare med hjärtsvikt bland de snusande byggnadsarbetarna jämfört med de snusfria kollegorna. Bland Uppsalamännen var det dubbelt så vanligt.

Studien publiceras av tidskriften European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oftare hjärtsvikt bland snusare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig