info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt samarbete mot byggbuset: ”Politiken gör för lite”

Fler kontroller så att lagar och avtal följs och gemensamma krav mot landets politiker. Så vill Byggnads och Byggföretagen vända den negativa utvecklingen på bygget.

Ännu ett samarbete mot kriminaliteten på bygget mellan fack och arbetsgivare. På bilden Johan Lindholm, ordförande Byggnads och Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen. Foto: Anna Bredberg

Byggföretagen och Byggnads ska tillsätta en åtgärdskommission. Målet är att bli mer konkreta och hitta praktiska lösningar för att motverka kriminalitet och försvara den svenska modellen på landets byggen. Att de två antagonisterna samarbetar i den här typen av frågor är inget nytt. Till exempel står båda bakom Byggmarknadskommissionen, Sund konkurrens och Fair Play Bygg. Och nu är det alltså dags för en åtgärdskommission.

Varför ännu ett samarbete?

Läs också Vart är vi på väg? Bygghöjdarna om sin syn på branschen

– Det har under en senaste tiden kommit larmrapporter som visat hur illa det ser ut i byggbranschen. Det är alldeles för många kriminella som slår undan benen för de seriösa företagen och det är där våra medlemmar arbetar. Vi måste agera, säger Johan Lindholm, ordförande på Byggnads.

Men vad skiljer det här nya samarbetet från alla andra?

– Att vi kommer vara mer konkreta. Det handlar om att gå från ord till handling.

Ett uppdrag för åtgärdskommissionen är att ta fram förslag på hur det ska bli fler kontroller ute på byggena. Det som ska granskas är att företagen följer lagar och avtal. Kommissionen ska även formulera gemensamma krav som kan ställas gentemot politiken och andra beslutsfattare.

Catharina Elmsäter-Svärd är vd på Byggföretagen.

Läs också Byggbasens krav: Ge jobben till arbetslösa i Sverige

– Den svenska modellen bygger på att parterna tar ett stort ansvar för att kontrollera att lagar och avtal följs. Detta ansvar tar vi varje dag. Men det räcker inte. Tillsammans måste vi göra ännu mer.

Johan Lindholm tycker att myndighetssverige kan göra mer.

– Politiker och myndigheter har under lång tid arbetat för lite med kriminaliteten på bygget. Det är för mycket snack och för lite verkstad. Samtidigt ska naturligtvis vi parter ta ansvar för det som vi ska lösa.

Arbetet med kommissionen ska påbörjas senast den 1 december 2021 och vara klart senast den 30 juni 2022.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt samarbete mot byggbuset: ”Politiken gör för lite”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig