info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbasens krav: Ge jobben till arbetslösa i Sverige

Fack och politiska partier från höger till vänster lyfter nu frågan om arbetskraftsinvandringen. Båda sidor vill se begränsningar och att jobb ska gå till arbetskraft bosatt i Sverige.

Byggnads ordförande Johan Lindholm vill att arbetskraftsinvandringen ska begränsas till bristyrken. Foto: Terese Perman, Mostphotos

Arbetskraftsinvandringen har plötsligt seglat upp som en het fråga inom såväl fackföreningsrörelsen som politiken. Bland annat gick Byggnads ordförande Johan Lindholm tidigare i veckan ut i ett debattinlägg där han menar att arbetskraftsinvandringen borde begränsas till bristyrken.

”Svenska jobb ska i första hand gå till arbetslösa i Sverige och inte reas ut av företag som tar hit arbetare från andra länder för att utnyttja och exploatera dem” skriver han bland annat. Dessutom ska det bara vara okej om det handlar om heltidsjobb.

Samtidigt gick Moderaterna i helgen ut med att de vill strama åt arbetskraftsinvandringen genom att höja lönekravet rejält. Den lägsta tillåtna lönen för den utländska arbetskraften föreslås bli 27 500 kronor i månaden. I dag ligger den siffran på 13 000 kronor. Moderaternas förslag har redan fått tummen upp av arbetarnas egen organisation LO.

”Det är definitivt ett steg i rätt riktning. Jag tycker att det är ett jättebra förslag”, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guoveli till Aftonbladet.

Frågan är hur de här förslagen kan komma att påverka bygg. En bransch som har ett stort inslag av utländska arbetare.

– Jag tror och hoppas att det kommer få stor effekt. Fler kommer kunna jobba under bra villkor. Helt enkelt följa kollektivavtalet, säger Johan Lindholm.

Kommer det verkligen att påverka bygg, där är det ju brist på yrkesfolk?

– Absolut. Vi har många unga från byggutbildningar som inte kommer ut på några byggarbetsplatser och vi har arbetslösa som behöver jobb. Men framför allt ska det motverka underbudskonkurrens och lönedumpning. Våra kollektivavtal ska vara andra människors möjlighet.

Det viktiga är att alla har en likvärdig lön och betalar skatt i Sverige

Johan Lindholm säger att förslaget är tänkt att omfatta alla arbetskraftsinvandrare. Alltså även arbetare från något EU-land.

– Det här gäller arbetare från alla länder som vill arbeta i Sverige. Och de som kommer hit utefter att det finns ett arbetskraftsbehov ska jobba under våra kollektivavtal. Som det ser ut nu är det bara ruffel och båg. Vi har idag en lönedumpning som är katastrofal.

Vad tycker du om Moderaternas förslag med en höjd lägstalön för arbetskraftsinvandrare?
– Jag tycker att det är kollektivavtalet som ska gälla, men det är uppenbart att dagens låga nivå öppnar upp för missbruk.  Det viktiga är att alla har en likvärdig lön och betalar skatt i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbasens krav: Ge jobben till arbetslösa i Sverige

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig