info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nyhetsåret 2016 i backspegeln

Strejken, 88-procentsdomen och upphandlingslagen som röstades ned. Här sammanfattar Byggnadsarbetaren nyhetsåret som gått.

JANUARI

1. Personalliggare blir obligatoriskt
Digital personalliggare blir obligatorisk på landets byggen. Syftet är att skapa ordning och reda och motverka osund konkurrens.

21. Grönt ljus för Vita jobb
Malmö stads så kallade Vita jobb-modell skulle motverka fusk och dåliga villkor vid offentlig upphandling och kommunen gav Byggnads uppdraget att kontrollera att leverantörerna sköter sig. Det fick Svenskt Näringsliv att gå i taket och anmäla modellen till Konkurrensverket – som gav den fackliga granskningen grönt ljus.

FEBRUARI

15. BI vill införa låglöneanställning
Sveriges byggindustrier vill att en så kallad introduktionsanställning riktad mot långtidsarbetslösa och nyanlända inrättas. Lönen för denna ska ligga runt 16 000 kronor i månaden.

22. Avtalskrav utväxlas
Byggnads kräver ‒ utöver de löneökningar på 3,2 procent som tidigare presenterats i 6F-samordningen ‒ förbättrad skyddsombudsutbildning, utökad arbetstidsförkortning och vässat huvudentreprenörsansvar. Sveriges byggindustrier kräver i sin tur att ackordets ställning försvagas och att månadslön blir ny huvudlöneform.

MARS

11. Utreder brott i byggbranschen
Byggnads och Stockholms Byggmästareförening inrättar det gemensamma projektet Fair Play Bygg. Under tre år ska två personer, däribland Byggnadsarbetarens tidigare reporter Peter Leander, utreda tips om ekonomisk brottslighet som mutor, svartarbete och bedrägerier.

30. Byggnads varslar
Byggnads anklagar BI för att ha förhalat avtalsförhandlingarna och varslar om stridsåtgärder. 60 företag och 2 600 medlemmar berörs.

APRIL

12. Strejken bryter ut…
Efter att Byggnads förkastat flera medlarbud utbryter strejk. 1 600 byggjobbare lägger ned arbetet. Sveriges byggindustrier kontrar med att varsla om två lockouter.

18. …och tar slut
Sex dagar efter att strejken brutit ut enas parterna om ett nytt byggavtal. Löneökningarna blir 2,2 procent över tolv månader, i nivå med industrins avtal. Samtidigt blir ackordet kvar och arbetstidsförkortningen ökar med två timmar till 39 timmar om året.

18. Takföretag kopplat till scientologerna
Byggnadsarbetaren avslöjar att DM Tak, ett av Stockholms största takföretag, har starka kopplingar till scientologirörelsen. ”Det känns som att de på olika sätt försöker dra in folk i rörelsen”, berättar en tidigare anställd.

MAJ

9. Skanska ersätter svartlistade
Under fem års tid kontrollerade Skanska 66 000 brittiska arbetssökande mot ett omfattande svartlistningsregister. Dagen innan rättegången ska inledas väljer Skanska istället att förlikas och betalar, tillsammans med sju brittiska byggjättar, omkring 600 miljoner kronor till 711 drabbade arbetare.

16. Unga väljer bort byggprogrammet
Antalet förstaårselever på byggprogrammet har minskat med en tredjedel på fem år, enligt statistik som Skolverket tagit fram för Byggnadsarbetarens räkning.

JUNI

7. Uppgörelse om rent spel
Svenska kollektivavtal ska gälla när stora sportarrangemang anordnas på svensk mark. Det står klart sedan idrottsrörelsen och fackföreningsrörelsen presenterat en gemensam överenskommelse.

10. Veidekke stoppar UE-kedjor
Veidekke fattar beslut om att högst två led av underentreprenörer får förekomma på företagets byggen. Målet är att sätta stopp för oseriösa entreprenörer. ”Det här är ett jättestort steg och vi är på rätt väg”, säger MB-ledamoten Mats Wennberg.

JULI

Semesterstängt på Byggnadsarbetaren
Efter försommarens högtryck tipsar vi om hur du bäst varvar ned under semestern.

AUGUSTI

15. Skärpta straff för mutor på Mall of Scandinavia
Hovrätten dömer en tidigare Peabchef till längre fängelsestraff och flera underentreprenörer till dagsböter.

30. Byggarbetsplats sjönk i havet
I Visby sliter sig plattformen Big Red. Bland annat hamnar en mobilkran, två containers, generator och kompressor i vattnet.

SEPTEMBER

14. 88 procent för utstationerade
Byggnads förlorar ett viktigt mål när Arbetsdomstolen slår fast att irländska bolaget ICDS hade rätt att betala utstationerade arbetare 88 procent av full lön, den nivå som enligt byggavtalet gäller arbetare utan yrkesbevis.

20. Mordbrand med nazistiska förtecken
Byggnads ombudsman och kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S) utsätts för en mordbrand med nazistiska förtecken. Attentatet leder senare till att han väljer att lämna sin post.

OKTOBER

19. LO beslutar om samordning
LO beslutar om gemensam samordning inför avtalsrörelsen 2017. ”Vi är betydligt starkare när vi har LO-samordningen än när vi går fram som enskilda förbund”, kommenterar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

26. Skyddsombud hindras och hotas
En tredjedel av alla skyddsombud har hindrats i sitt arbete under det senaste året, visar en rapport från LO.

NOVEMBER

15. Historiskt avtal i Qatar
Rapporterna om slavarbete och dödsolyckor har duggat tätt sedan Qatar tilldelades värdskapet för herrfotbolls-VM 2022. Efter år av förhandlingar lyckas Bygg- och träarbetareinternationalen teckna ett avtal om att få inspektera arbetsplatser i landet.

30. Ny upphandlingslag stoppades
Regeringens förslag till ny upphandlingslag krävde kollektivavtalsliknande villkor vid all offentlig upphandling. Men i riksdagen gjorde Sverigedemokraterna gemensam sak med allianspartierna och stoppade förslaget.

DECEMBER

12. Södra cell Värö är Årets sämsta bygge
En rörmontör dog och en arbetare fick armen avklämd. Utbyggnaden av Södra Cell Värö har kantats av svåra olyckor och stora risker. Därför utser Byggnadsarbetaren arbetsplatsen till Årets sämsta bygge.

12. Lex Laval ska rivas upp
Lex Laval ska rivas upp och facken ska få större möjligheter att ta till stridsåtgärder mot utländska företag, meddelar regeringen.

14. Byggnads vann lagbastvist i AD

Arbetsdomstolen sätter punkt i en infekterad tvist genom att slå fast att det är Byggnads som definierar innehållet i lagbasens uppdrag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nyhetsåret 2016 i backspegeln

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig