info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utreder brott i byggbranschen

Två personer ska, på uppdrag av Byggnads och Byggmästareföreningen, kolla tips om brott i branschen. De som håller ska göras tydliga och lämnas till myndigheterna.

Det är Byggnads lokalt i Stockholm och Stockholms Byggmästareförening som startat projektet fair play bygg. De har anlitat två personer ska arbeta med det i åtminstone tre år.
– De ska hjälpa oss att utreda tips, från våra medlemmar, från Byggmästareföreningens medlemsföretag och från utomstående. Där man misstänker att det finns brottslig verksamhet ska de ta reda på vad det finns för underlag och lämna ifrån sig tipsen med mer substans till rätt myndighet, säger Fredrik Sirberg, regionsekreterare på Byggnads Stockholm-Gotland.
Man tar emot tips om framför allt ekonomisk brottslighet och korruption så som mutor, svartarbete och bedrägerier. Arbetet ska göras genom att ta fram offentliga uppgifter, som kan ge indikationer på om till exempel för lite arbetsgivaravgifter betalats.
Varför ska man vända sig till fairplay bygg och inte direkt till polisen eller skattemyndigheten om man har misstanke om brottslighet?
– För att det är inte alltid så enkelt. Det finns ju väldigt stor skillnad på de tips som lämnas in, säger Fredrik Sirberg och konstaterar att de kan bygga på väldigt vaga uppgifter.
Bland de tipsen ska fair play bygg rensa fram dem som innehåller något konkret och göra dem så tydliga som möjligt, för att öka möjligheten att myndigheterna utreder. Fredrik Sirberg säger att myndigheterna ska veta att tips som kommer från fair pay bygg är så pass genomgånga och kvalitetssäkrade så att myndigheterna vet att de behöver ta tag i dem.
Projektet drog igång i februari och det har börjat komma in tips. Tipsen lämnas via ett anmälningsformulär på webbsidan fairplaybygg.se.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utreder brott i byggbranschen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig