info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya krav vid Rot-dokumentation

Vid årsskiftet infördes nya krav på fakturor vid Rot-avdrag. Syftet är att minska risken för fusk.

Kraven innebär bland annat att företaget som begär utbetalning från Skatteverket måste lämna fler uppgifter än tidigare. Uppgifterna måste också lämnas in elektroniskt.
– Det är bra att reglerna förtydligas och att skärps. Det minskar fusk och svartarbete, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier till Byggvärlden.
Enligt den nya lagen som infördes vid årsskiftet kommer företagare att behöva lämna in nya uppgifter om antalet arbetande timmar, materialkostnader, övriga kostnader för annat än hushållsarbete och material och vilken typ av arbete som utförts.

”Också en bra regel”

Nytt är också att utförare av tjänster enbart kan lämna in en begäran om utbetalning elektroniskt. Skatteverket kommer bara att betala ut till utförarens konto och inte till något annat konto eller genom utbetalningsavi.
– Också en bra regel. Vi har också varit kritiska till alternativet med ersättning via utbetalningsavi, då detta ökar tillgängligheten på kontanter som kan användas för att betala svart arbetskraft, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier till Byggvärlden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya krav vid Rot-dokumentation

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig