info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Ny dom i Hongkong-härvan – svindel för 77 miljoner

Ännu en byggföretagare har dömts i en härva med falska fakturor, där man fuskat för 77 miljoner kronor med hjälp av transaktioner via Hongkong.

En 44-årig byggföretagare dömdes i förra veckan i Solna tingsrätt till samhällstjänst i 120 dagar och näringsförbud i tre år.

Hans företag Dekå Byggrenoveringar har under många år gjort byggjobb i Stockholmstrakten, men mellan 2011 och 2014 betalade man svart arbetskraft för nära fem miljoner kronor. Det hela genomfördes med hjälp av fakturor från det estniska bluffbolaget Tenrent UÜ.

Läs också De drabbades av lönefifflet – så skyddar du dig

Men Dekå Byggrenoveringar är långt ifrån det enda företag som ordnat svarta löner med hjälp av Tenrent. Företrädare för det estniska bolaget har tidigare dömts för bokföringsbrott.

I förundersökningen mot 44-åringen framgår det att Tenrent struntat i att bokföra för hela 77 miljoner kronor.

Så här gick fusket till:

  1. De fuskande byggföretagen hörde av sig till Tenrent för att tvätta pengar till svarta löner.
  2. Tenrent skrev bluffakturor som byggföretagen betalade.
  3. Med hjälp av HM Import, ett svenskt valutaväxlingsföretag, kunde Tenrent föra över pengarna till det Hongkong-baserade företaget Hemea.
  4. Pengarna fördes sedan över från Hongkong till Sverige igen och plockades ut i kontanter av företrädarna av Tenrent på ett växlingskontor i en förort norr om Stockholm.
  5. Kontanterna delades ut till cheferna för byggföretagen, som kunde ge sina arbetare svarta löner.

Telefonavlyssning har använts för att stärka bevisningen mot dem som stod bakom upplägget. I en dom i förvaltningsrätten står att 44-åringen på Dekå Byggrenoveringar berättat för företrädare på Tenrent om hur stor summa som skulle betalas in. Bolaget har sedan fakturerat just det beloppet.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC