info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kent blåstes av byggskojaren – på Peabs storbygge

Byggskojaren Hans Karlsson har jagats av myndigheter i 20 år.
Men hans nya företag, som han på papperet driver med en känd missbrukare, släpptes in på Peabs storbygge av Coop i Uddevalla. Byggnadsarbetare jobbade svart utan att veta om det och blev utan lön.

Kent Stridh jobbade svart utan att veta om det på Peabs utbyggnad av Coop i Uddevalla. Kent var inhyrd genom den ökände företagaren Hans Karlssons företag. Foto: Sebastian LaMotte

I våras fick den då arbetslöse betongarbetaren Kent Stridh ett samtal från byggföretagaren Hans Karlsson, som erbjöd jobb.

– Hans verkade vara seriös och trevlig, minns Kent, som tackade ja till erbjudandet.

Hade Kent vetat vem mannen i andra änden av luren var hade han garanterat svarat annorlunda.

För Hans Karlsson är nämligen ett ökänt namn i byggbranschen. 54-årigen har under 20 år jagats av myndigheterna för olika skumraskaffärer.

Redan 2002 hade hans företag krävts på miljonbelopp på grund av obetalda löner, både i Norge och i Sverige. Då sattes han själv i personlig konkurs.

Men två år senare började Hans Karlsson genom ett engelskregistrerat bolag driva bemanningsföretagen European Contracting Group i olika delar av Sverige. Samma visa upprepade sig: Byggnadsarbetarna fick inte ut sina löner och företagen begärdes i konkurs.

2008 var Hans Karlsson tillbaka på nytt. Han stod då bakom företaget Logistik & Entreprenad i Stockholm KB och tog hjälp av arbetsförmedlingen för att hitta folk till olika byggen.

Kent Stridh fick sitt ID06-kort till slut. Men i början jobbade han och kollegorna utan. Foto: Sebastian LaMotte

En byggnadsarbetare berättade att han skrev kontrakt med Hans Karlsson.

– Jag såg aldrig röken av honom, berättade arbetaren som blev blåst på 33 000 kronor i lön.

Flera andra byggnadsarbetare blev också utan lön på Logistik & Entreprenad i Stockholm KB.

2011 blev Hans Karlsson, då skriven i Storbritannien, upptaxerad med nära en miljon kronor. Skatteverket ansåg att han drivit flera bolag som han inte stått som ansvarig för – och att han egentligen var verksam i Sverige. Men det hindrade inte 54-åringen från att tre år senare gå in i styrelsen på Söderort Tak & Puts AB, ett företag som inte betalade skatt och likviderades. Samma år ledde han Ekonomitjänst Skandinavien AB, där han tog ut 530 000 kronor till sig själv trots att företaget struntade i att redovisa.

Detta är bara några exempel på Hans Karlssons framfart. Men betongarbetaren Kent Stridh kände inte till Hans Karlssons bakgrund när han fick samtalet från den trevlige mannen i våras.

– Jag var arbetslös och Hans hade blivit tipsad om mig genom Arbetsförmedlingen. Han frågade om jag hade jobbat med ventilation tidigare och det hade jag gjort. Efter en mycket kort intervju skulle jag infinna mig på Torp köpcenter i utkanten av Uddevalla nästa dag, minns Kent.

På köpcentret genomför Peab en gigantisk utbyggnad av Coops lokaler. Kent Stridh berättar att han började jobba som ventilationsmontör på Hans Karlssons bolag Bygg Gruppen Entreprenad Sverige, som var inhyrt av Peabs underentreprenör Bravida.

– Vi skulle ersätta några gubbar som skulle gå på semester. Jag jobbade där i sex veckor, berättar Kent, som började ana oråd när han och de andra byggnadsarbetarna från Bygg Gruppen Entreprenad inte fick några ID06-kort.

– De fick öppna en grind åt oss så att vi kom in, jag kom inte in i byssjan på morgonen utan att någon öppnade åt mig, säger han.

Kent Stridhs dåliga föraningar besannades. Kollegan Jonas Cakar fick ut sin första lön, men sedan jobbade han i 45 dagar utan att få ut ett öre av Bygg Gruppen Entreprenad.

– Hans Karlsson lovade att betala för mina verktyg, men det gjorde han inte heller. Den uteblivna lönen satte mig på pottan, jag missade ju mer än en månads inkomst och vi fick vända på slantarna. Jag har tre barn och ett som bor hemma på heltid, så det var tufft, säger Jonas Cakar.

Efter att jobbet på Coop var avslutat, fortsatte Kent Stridh som anställd på Bygg Gruppen Entreprenad, men den här gången som inhyrd hos ett lokalt ventilationsföretag. Nu var det Kents tur att bli utan ersättning. Han blev blåst på sex veckors lön, plus semesterersättning.

Både Jonas och Kent fick höra allt fler berättelser om byggnadsarbetare som blivit blåsta av Hans Karlsson, mannen som stod skriven i Storbritannien.

– Jag tyckte att det var konstigt att han skulle vara i England och ringa in arbetare i Sverige, minns Kent.

De båda montörerna bestämde sig för att kontrollera att Bygg Gruppen Entreprenad verkligen hade skattat för den lön de betalat ut. En koll på Skatteverket visade att Hans Karlssons företag inte betalat en krona i skatt för deras arbete. Kent och Jonas hade med andra ord jobbat svart på Peab-bygget utan att veta om det.

– Eftersom Hans inte betalat in sociala avgifter, men registrerade mig på ID06 så blev jag indirekt svart arbetskraft. Det vill jag ju inte medverka till, säger Jonas.

Han berättar att han känner stor frustration efter det inträffade.

– En sådan person som Hans Karlsson ska inte få verka i ett företag. Han ska inte hantera anställda, säger Jonas Cakar.

Byggnads ombudsman Ebbe Johansson berättar att Bygg Gruppen Entreprenad inte har något avtal med förbundet. Han har skickat en förhandlingsframställning till företaget. Om företaget inte dyker upp till förhandling går ärendet vidare till Byggnads centralt. I slutändan kan det hela hamna i Tingsrätten.

När Byggnadsarbetaren tittar närmare på Hans Karlssons privatekonomi ser vi att han har 511 000 kronor i skatteskulder och enligt en rapport från Kronofogden saknade han tidigare i år ”utmätningsbara tillgångar”. Det betyder att han på papperet är utblottad.

Ändå står han som ledamot i styrelsen i Bygg Gruppen Entreprenad tillsammans med en 47-årig man från Mellansverige. Mannen har under långa perioder vårdats för heroinmissbruk och begått mängder av brott. 47-åringen är med stor sannolikhet en målvakt.

Stellan Haraldsson, regionchef på bygg väst på Peab, bekräftar att Bygg Gruppen Entreprenad funnits på Coop-bygget i Uddevalla.

Hur kunde företaget komma in?

– En av våra underentreprenörer har tagit in detta företaget som underentreprenör.  Vi följer lagar och regler och processer för sådant när vi gör våra inköp med våra entreprenörer, om de ska ta in någon under sig. Vi har sett vår underentreprenörs anmälningsblankett som ska skickas in för godkännande men tyvärr inte sett bekräftelsen på att de är godkända.

Hur ser du på att en byggskojare med stora skulder och en missbrukare står bakom det här företaget?

– Vi tar starkt avstånd från sådant. Vi vill bara jobba med seriösa leverantörer och partners. Vi jobbar jättemycket med att kontrollera det här när vi gör våra upphandlingar. Det är absolut inget som vi på Peab stödjer.

Något måste ha gått snett?

– Ja, det är uppenbart, om det är som du säger. Jag känner inte till det här bolaget och de namn du nämner sedan tidigare.

Byggnadsarbetarna har berättat att de under en period inte hade några ID06-kort, utan släpptes in via grinden.

– Det ska ju absolut inte få hända. Vi har en inhägnad arbetsplats och det är fokus på säkerheten. Där finns en automatstyrd grind med ID06-kort. Där står inga vakter, men man ska ju registrera sig.

Byggnadsarbetaren har inte lyckats nå Hans Karlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kent blåstes av byggskojaren – på Peabs storbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig