info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggskojaren Hans Karlsson i farten igen

Två byggnadsarbetare i Mälardalen har blivit blåsta på lönen av bemanningsföretaget Logistik & Entreprenad AB. Med största sannolikhet är det byggbluffaren Hans Karlsson som är tillbaka.

I juli ringde Arbetsförmedlingen byggsvetsaren Kristoffer Norrgran från Fellingsbro. Företaget som letade arbetskraft hette Logistik & Entreprenad i Stockholm KB, och Kristoffer Norrgran skulle hyras ut till ett bygge i Upplands Väsby, norr om Stockholm. De första två veckorna fick han betalt. Sedan började strulet. Mannen som hade skrivit under hans anställningsavtal, Hans Karlsson, hade också per telefon lovat att komma ut med arbetskläder.
– Jag såg aldrig röken av honom, säger Kristoffer Norrgran som i dag har ett nytt jobb.

Lönespecifikationerna som kom därefter var felaktiga. Kristoffer Norrgran ringde sin arbetsgivare flera gånger, men samtalet bröts eller trycktes bort varje gång. Till slut svarade Hans Karlsson, och lovade att korrigera traktamente, reseersättning, övertidsersättning, semestersättning och datum. Men det hände aldrig i praktiken. I augusti slutade Kristoffer Norrgran arbeta för Logistik & Entreprenad. Totalt är företaget skyldig honom närmare 33 000 kronor.
– Hade jag varit klokare hade jag krävt allt skriftlig från början, kollat med Byggnads om det finns ett kollektivavtal, eller i varje fall om de känner till den här mannen, säger Kristoffer Norrgran.

Han är inte ensam. En plattsättare i Västerås har också blivit blåst på lönen av samma firma. Byggnads avdelning i Mälardalen har nu begärt hjälp från facket centralt att driva in pengarna.
Hans Karlsson har en rad konkurser bakom sig. Företag han tidigare varit inblandad i, och som blåst flera byggnadsarbetare på löner, har hetat SBE Sweden AB, MK Mätsystem, International Construction Management, Ereaf AB och ECG Stockholm AB.

Det nya företaget Logistik & Entreprenad i Stockholm är ett kommanditbolag, och registrerades den 28 januari i år. Ensam firmatecknare är ett brittiskt företag som heter European Contracting Group Ltd. Senast 2006 var Hans Karlsson skriven i Storbritanninen. Ansvarig för det svenska kommanditbolaget ska en delägande kvinna i Borås vara, hennes insats i företaget var hundra kronor. Byggnadsarbetaren har försökt nå kvinnan, men utan resultat.

Logistik & Entreprenad i Stockholm har i dagsläget en skatteskuld på 103 893 kronor.

Peter Leander

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggskojaren Hans Karlsson i farten igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig