info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya lönekrav mot ökänd uthyrare

Efter krav på löneutbetalningar på miljonbelopp i Norge och Sverige försvann byggaren Hans Karlsson. Nu kommer nya lönekrav mot nya bolag. - Jag vill varna för att ta jobb på ECG AB, säger en byggnadsarbetare.

Flera bemanningsföretag med namnet European Contracting Group, ECG, i namnet har varit verksamma i olika delar av Sverige under 2004. Bakom företagen finns ett engelskregistrerat bolag som drivs av byggföretagaren Hans Karlsson.
Ett av bolagen ECG Stockholm AB anklagas nu för att ha struntat i att betala ut lön.
– Jag har ett krav på 15 000 kronor för jobb som jag gjort på olika arbetsplatser i Stockholmsområdet, säger en byggnadsarbetare till Byggnadsarbetaren.
Han berättar också att flera arbetskamrater har råkat ut för samma sak och att de inte lyckas få tag i Hans Karlsson för att reda ut lönekraven.

Mönstret liknar det som andra ECG-företag följt den senaste tiden. Både ECG Sverige och Bygg-gruppen ECG har begärts i konkurs under 2004 efter tvister om obetalda löner. Och i september 2002 varnade Byggnadsarbetaren för att ta jobb hos företag som drivs av Hans Karlsson. Då hade hans företag ställts inför krav på miljonbelopp på grund av obetalda löner, både i Norge och i Sverige.
– Han söker folk via arbetsförmedlingen och det är svårt att inte hoppa på när man gått utan jobb ett tag, säger en byggnadsarbetare.
– Men jag vill varna för att ta jobb på Hans Karlssons företag.

Hans Karlsson står inte själv som ansvarig för företag i ECG-gruppen. Han försattes i personlig konkurs 2002 och har fortfarande krav mot sig som gör att tillgångar i Sverige skulle tas i beslag. Han är skriven utomlands och när företaget ECG Stockholm skulle skriva kollektivavtal med Byggnads avdelning i Stockholm var det en annan person som företrädde företaget.
Själv säger Hans Karlsson att hans långa rad av konkurser och de omfattande lönekraven beror på att byggbranschen är en tuff bransch där oseriösa byggnadsarbetare stjäl och lurar honom med stöd av facket.
– Det här senaste kravet beror på att jag höll in lön sedan killen tog verktyg för 15 000 kronor, säger han.
Han har liknande förklaringar i tidigare ärenden.
Också i det senaste fallet har byggnadsarbetaren vänt sig till facket. Byggnads i Stockholm kommer nu att driva lönekravet och, om ECG inte betalar ut lönefordran, begära företaget i konkurs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya lönekrav mot ökänd uthyrare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig