info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Razzia mot svarthotell för arbetare: ”Sängar på rad”

Villor överfyllda med sovplatser. Byggnadsarbetare som inte får arbeta i Sverige. Polisens grupp mot internationella brottsnätverk i Stockholm fortsätter att göra tillslag mot bostadshus i huvudstaden.

Gränspolisen i Stockholm försöker slå ner på boenden där svart arbetskraft hyr in sig. Foto: Polisen

Den 8 oktober fick tre villor i Tyresö besök av polisen efter tips om att personer som bodde där inte får vara i landet. Många antas ha jobbat svart på olika byggarbetsplatser.

– De flesta arbetade sannolikt på olika typer av byggen. Vi kunde inte hitta något som tydde på annat, just med tanke på kläderna vi hittade i de olika sovrummen, kängor, grova byxor och ett id06-kort, berättar Monica Krüger, gruppchef på gränspolisen i Stockholms grupp mot internationella brottsnätverk.

16 personer påträffades i husen vid razzian. Fem personer utvisades samma dag och två togs i förvar. De som avvisades kom från Ukraina och Ryssland.

– Vi kunde ta med oss dem som befann sig här på felaktiga grunder. De från tredje land utanför Schengen behöver arbetstillstånd och de kunde inte uppvisa det, eller några medel för att uppehålla sig här. De kommer in i landet och säger att de är turister eller är här för att hälsa på någon men de kunde inte styrka det. De verkar ha varit här för att jobba och blir då avvisade. Det fanns också flera EU-medborgare på plats och de får ju stanna.

I de tre husen hittade polisen ett stort antal bäddplatser. I ett rum stod sängarna på rad efter varandra. I ena huset var det 14 sängplatser, i ett var det 13 och i det tredje var det 5 bäddar, enligt Monica Krüger.

Hur var det där inne?

– Det var inte så sanitärt olägligt som vi har sett tidigare. Det var ganska okej, men har man så många sängplatser är det förstås väldigt trångbott och det finns ingen ventilation eller de utrymningsvägar man kan önska.

Det är inte första gången som Gränspolisen i Stockholm gör tillslag mot den här typen av svart hotellverksamhet. I februari gjorde man en razzia mot ett radhus i Sollentuna, i mars gick man in i en villa i Bromsten och i juni gick polisen in i en villa i Nälsta där det fanns hela 36 sovplatser. Man har även gjort tillslag i Tumba.

– Vi har uppgifter om ett 80-tal liknande boenden bara i region Stockholm, berättar Monica Krüger. Vi vet inte hur aktiva alla är och det är inte alltid stora villor utan även lägenheter, men det är väldigt utbrett. Vi försöker använda våra resurser väl och välja dem där vi kan få bäst träff.

Upplägget är att ett bolag hyr ofta slitna hus av en ovetande eller ointresserad fastighetsägare. Bolaget hyr i sin tur ut sängplats till personer som är här för att arbeta eller begå brott. De boende betalar omkring 100 kronor per natt, eller cirka 3 000 kronor i månaden, berättar Monica Krüger. Med 30 boende i ett hus kan uthyraren tjäna runt 90 000 kronor i månaden.

– Om alla hus är fullbelagda så blir ju månadsinkomsten god, konstaterar Monica Krüger.

Har ni några misstänkta?

– I de tidigare fallen, men inte i Tyresö än. De som hyr fastigheterna är ofta duktiga på att gömma sig bakom olika bolag.

Har ni sett något samband mellan de olika boendena?

– Det är ett liknande beteende och sker ungefär på samma sätt. Det är inte otänkbart att det finns ett samband, men vi har inte kunnat bevisa det.

Vad som nu händer med boendet på Tyresö återstår att se. I det här fallet var kommunen med vid tillslaget.

– Om kommunen anser att boendet strider mot plan- och bygglagen kan de begära vite från fastighetsägaren. Så vi jobbar parallellt, de mot fastighetsägarna och vi med de boende och dem som hyr ut i tredje hand.

Men utsikterna för att en uthyrare ska stoppas är samtidigt små.

– Vi får se hur långt vi kommer, säger Monica Krüger. Vi försöker ställa dem till svars. Men olaga hotellverksamhet ger bara böter så vi vet inte hur effektivt det är. Lagen har inte hängt med utan är upprättad för att vanliga hotellrörelser ska ha ordning på sina tillstånd.

Lagen om hotell- och pensionatrörelse
  • Hotell- eller pensionatrörelse, som samtidigt är avsedd för minst nio gäster eller omfattar minst fem gästrum, får drivas ”endast av den som har tillstånd av Polismyndigheten”, enligt lagen från 1966.
  • Rörelsen får inte leda till fara för allmän ordning och säkerhet. Det ska finnas tydligt markerade utrymningsvägar.
  • Den som driver en hotell- eller pensionatrörelse utan tillstånd kan dömas till böter.
Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Razzia mot svarthotell för arbetare: ”Sängar på rad”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig