info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NVS vill sparka sjukskriven vvs-montör

Vvs-montören Johan Andersson har varit sjukskriven i flera år, men älskar sitt jobb och vill tillbaka med anpassade arbetsuppgifter. Enligt arbetsgivaren NVS finns inget lämpligt jobb för honom inom det rikstäckande företaget. Nu har företaget sagt upp honom.

När den 38-årigen vvs-montören Johan Andersson blev varslad om uppsägning efter 14 års anställning vände han sig till Byggnads för hjälp. Konflikten kunde inte lösas och nu har Byggnads lämnat in fallet till Arbetsdomstolen eftersom man anser att uppsägningen är ogiltig. Facket kräver skadestånd på 75 000 kronor till Johan Andersson.
– Jag förstår att det är svårt att anpassa ett jobb efter mig. Men det här är det bästa jobb jag har haft. Det känns jättesurt att det blev så här, säger Johan Andersson.

Arbetsgivare ska undersöka om det finns något lämpligt jobb för en anställd som har varit sjuk eller skadad en längre tid. Och NVS är ett rikstäckande företag med cirka 70 filialer runtom i Sverige. Men enligt NVS har Johan Andersson själv sagt att han inte vill flytta. Något som finns med skriftligt i en omplaceringsutredning som NVS gjort. Men det är bara filialchefen på NVS i Umeå som skrivit under dokumentet.
– Jag har aldrig sett eländet. Det var ett papper som dök upp i de centrala förhandlingarna, och det borde haft min namnteckning. Jag har sagt att mitt förstahandsval är Umeå men att kolla med dess omnejd är en självklarhet för mig, säger Johan Andersson.
Kan du tänka dig att flytta?
– Det får jag ta ställning till om jag erbjuds jobb. Det beror lite på var det är. Jag har tre barn, varav två är små och behöver dagisplats.

Ann-Charlotte Södergren, personalchef på NVS huvudkontor i Malmö, vill inte gå på in detaljer om Johan Anderssons situation.
– Vår policy är att ha ett samtal med individen först om vad som är lämpligt gegrafiskt område, och sedan göra en omplaceringsutredning som gäller det område vår anställde kan acceptera. Men tydligen har vi haft olika uppfattningar om vad som sagts här, säger hon.

Det var för sju år sedan som Johan Andersson skadade sig i en trafikolycka. Då hade han jobbat för NVS i sju år. Av olyckan fick han bestående besvär i rygg, bäcken och ljumskar. Därför har han varit sjukskriven sedan olyckan. Men under senaste året tillbaka har han arbetstränat på ett annat företag. Han har svetsat inomhus på en verkstad med vad han kallar för ”optimala förutsättningar för en ryggskadad”: höj- sänk- och roterbart arbetsbord med travers i varje svetsbås. Men när arbetsträningen gick ut blev han inte anställd.
– Jag blev klar mitt i lågkonjunktur. Jag får väl ta det för vad det är. Det är väl bara att försöka se glad ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NVS vill sparka sjukskriven vvs-montör

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig