info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nu höjs skatten på firmabilen – så mycket går den upp

Skatten för vissa bilar och lastbilar höjs den 1 april. Det gäller för bilar och lätta lastbilar som nyregistreras från den dagen och under bilarnas tre första år i drift.

På torsdag införs nya höjningar på firmabilar som inte anses gröna nog. Foto: Ford

Du som funderar på en ny firmabil på jobbet kan få högre driftskostnader framöver. Hur mycket skatten höjs beror helt på vilken bil du köper. Men det går även att få en bonus om du väljer miljövänligt.

Bakgrunden är att regeringen vill påverka marknaden att köpa mer klimatvänliga bilar istället för fordon med höga koldioxidutsläpp.

Läs också Höjd skatt på dieseldrivna firmabilar – men trögt för alternativen

Styrmedlet den här gången är förändringar i bonus-malus-systemet. Ett slags morot och piska program som ska göra fordonsflottan mer miljövänlig. Mer bonus för den som köper miljövänligt och högre skatt för den som handlar miljöovänligt. Där skatten ökar i förhållande till hur mycket koldioxid fordonet släpper ut.

Från 1 april gäller följande: Fordon som släpper ut mellan 90-130 gram koldioxid per kilometer vid blandad körning får en höjd fordonsskatt med 107 kronor per gram. Om utsläppen ligger över 130 gram koldioxid per kilometer blir skatten 132 kronor för varje gram.

För personbilar och lätta lastbilar med utsläpp under 70 gram per kilometer kommer moroten fram. Där kan köparen få en bonus på maximalt 60 000 kronor.

Vad innebär då detta i kronor räknat? Naturligtvis olika beroende på fordon men det handlar om skattehöjningar på flera hundra procent för vissa lätta lastbilar sedan bonus-malus-systemet infördes sommaren 2018. Den senaste justeringen gjordes nu vid årsskiftet. Och nu kommer alltså en till på torsdag.

I dag finns det omkring 600 000 lätta lastbilar i landet. Nära 90 procent är dieselbilar. 8 procent går på bensin och 1,5 procent på gas. Knappt en procent är elbilar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nu höjs skatten på firmabilen – så mycket går den upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig